En enestående chance for at se rav-elgen på Museum Vestsjælland, Holbæk Museum.getimage

Rav-figuren, der blev fundet i vandet ud for Korsør lige før jul, er et helt enestående stykke Danmarkshistorie. Den udstilles på Holbæk Museum, 14. februar – 15. maj

Den heldige finder, Torben Toft Heidelbach, fandt ravfiguren i vandet og troede først, at det var en bideskinne til babyer.
Efter nærmere eftersyn  tog han kontakt til museumsinspektør Peter Vang Petersen på Nationalmuseet, der straks tog til Korsør og hentede genstanden.

Efter at have set rav-elgen udtaler Peter Vang Petersen:
”Vi har aldrig set sådan en figur før i Danmark. Vi tror faktisk, det er det ældste kunstværk fra Norden, som vi kender til”, siger han.
Han vurderer, at figuren er omkring 13.000 år gammel. Det kan man se ud fra ornamentikken på siden af den.

Elg eller hest?
Umiddelbart mener museumsinspektøren, at der er tale om en elg. Det har været debatteret i pressen, om det mon ikke snarere skulle være en hest, men arkæologerne kender til lignende figurer fra Tyskland, som ligner denne meget – og meget tydeligt er afbildninger af elge. For 13.000 år siden var elgen ret ny i Danmark. Den kom med de første skove, der netop begyndte at brede sig på det tidspunkt.

Ravelgen på Holbæk Museum
Museum Vestsjælland og Nationalmuseet har aftalt, at rav-elgen kan ses fra 14. februar – 15. maj 2016 på Holbæk Museum i særudstillingen Død mands gods. Se også under kalenderen her på Dit Holbæk.

Direktør for Museum Vestsjælland, Eskil Vagn Olsen er meget tilfreds med aftalen og siger:
”Museum Vestsjælland har mange gode samarbejdsrelationer med Nationalmuseet, og det glæder mig meget, at vi som Midt- og Vestsjællands regionale museum får mulighed for at vise dette spændende fund frem lokalt både ved særarrangementet på Slagelse Museum og i en længere udstillingsperiode i Holbæk. Derved får borgerne i vores område bedre adgang til et unikt og flot eksempel på deres fælles forhistorie”.

Holbæk Museum
Klosterstræde 18
4300 Holbæk

Tlf 59 43 23 53

Kontakt: holbaek@vestmuseum.dk

Åbningstider

Åbner 14. februar 2016

Tirsdag-fredag kl.10.00-16.00
Søndag og helligdage kl.12.00-16.00

Mandag og lørdag lukket