Pressefoto

Mandag den 13. september ruller transportbranchens specialdesignede truck med indbygget lastbil-simulator ind på parkeringspladsen ved Kildedamskolen om formiddagen mellem kl. 09:00-13:00.

Lastbilen er en del af et landsdækkende roadshow, hvor eleverne kan prøve kræfter med chaufførjobbet og få viden om mulighederne bag rattet. 700 skoler og mere end 50.000 elever har haft besøg af roadshowet, siden den indtog de danske veje i august 2016. Trucken er blevet et kæmpe hit blandt de unge – og nu lægger den vejen forbi Tølløse.

Roadshowet er et konkret og utraditionelt initiativ, hvor man aktivt søger at få flere unge til at vælge at blive lastbilchauffør. I lastbilen bliver de unge inviteret indenfor, hvor repræsentanter fra branchen fortæller, hvad der skal til for at tage en erhvervsuddannelse, da mange unge helt automatisk fravælger erhvervsuddannelsen som chauffør og går den gymnasiale vej. I lastbilen kan de unge blandt andet møde en chaufførlærling, prøve en tur i lastbil-simulatoren og få en forsmag på jobbet som chauffør.

Når den store truck turnerer rundt på skolerne, har den et helt særligt budskab med til de unge piger: Der skal flere kvinder i førersædet. I Danmark er det nemlig kun 2 ud af 100 lastbiler, der føres af en kvinde. Det placerer godstransporten blandt de brancher med færrest kvindelige medarbejdere.

Baggrunden for roadshowet er, at gennemsnitsalderen i den danske godstransportbranche er høj, så inden for få år vil der opstå mangel på chauffører. Derfor har 3F, ATL og DTL-A siden august 2015 kørt image- og rekrutteringskampagnen ”Job i transport”, der har til formål rekruttere flere chauffører.

Det tyder på, at den direkte dialog kombineret med muligheden for konkret at ”afprøve” et job i branchen har båret frugt. I perioden, hvor lastbilen har turneret rundt på skolerne, har der således været en markant stigning i tilgangen til vejgodstransportuddannelsen. I 2020 oplevede uddannelsen det højeste antal ansøgere nogensinde. Vedhæftet finder I de helt friske tal fra Undervisningsministeriet.