Oplev istid, kolde gletsjere, støvede sten og varme vulkaner. Brorfelde Observatorium holder Geologisk sommer fra den 18. til den 24. juli, alle dage kl. 11-16.

Foto: Brorfelde Observatorium
Foto: Brorfelde Observatorium

På sporet af mammutter og tyk is
Brorfelde Observatorium ligger midt i en geologisk perle. Det gamle istidslandskab viser tydelige tegn på naturens kræfter, og graver man dybere i området, dukker tegn på mammutternes færden frem.

”Istiden har formet landskabet omkring Brorfelde Observatorium, og det er store kræfter, som har været på spil. Til Geologisk uge laver vi gletsjere, lærer om deres bevægelser og hvordan de fører forskelligt materiale med sig over store afstande,” siger naturvejleder ved Brorfelde Observatorium, Thomas Juel Johansen.

Stenenes hemmelighed
Brorfelde Observatorium inviterer også til at få støv og jord under neglene, når deres team af guider tager med rundt i området for at finde sten og hjælpe med at afsløre deres hemmeligheder. Medbringer man egne sten, kan guiderne hjælpe med at flække dem og tyde, hvad de består af. Man kan selvfølgelig også lære om sten i rummet.

Kuppel og strandskilt
Foto: Joe Kniesek

Vulkaner i rummet
Hele ugen kan man lave sin egen vulkan og høre, hvordan de kan være med til at afdække en planets historie.

”Vulkaner er tegn på, at en planet er eller har været aktiv. På Mars finder man solsystemets, indtil videre, største vulkan. Den er 28 km høj og fortæller os, at planeten for mange år siden har været aktiv,” fortæller astrofysiker ved Brorfelde Observatorium, Michael Lindholm.

Program:
Åbent alle dage 11-16

Tirsdag og torsdag kl. 13.00 er der foredrag ved Brorfelde Observatoriums egen geograf, som fortæller om gletsjernes dynamik og udseende, og hvordan vi lærer at spotte landskabets gemte historier ved Brorfelde. Lars viser fantastiske gletsjerbilleder fra sin vandretur til k2 base camp i Pakistan.

Lørdag kl. 13.00 er der foredrag med Brorfelde Observatoriums egen geolog, Tue Steffensen, der vil fortælle om vulkaner – planetens byggesten.

Foto: Ole Malling

Ugen igennem kan du….
• Gå på opdagelse i hele området
• Fordybe dig i vores udstilling om rummet og observatoriet
• Eksperimentere med naturen kræfter og lave gletsjere og vulkaner.
• Observere solen med stedets solteleskoper
• Opleve Danmarks største stjernekamera
• Komme med på rundvisning hver dag kl. 14.00

Geologisk sommer på Brorfelde Observatorium er nummer to ud af tre uger, som sætter fokus på henholdsvis astronomi, geologi og biologi.