Der bliver driblet, jublet og scoret løs i Holbæk 1. og 2. oktober, når Danmarksmesterskabet i gadefodbold 2021 løber af stablen.

Når kalenderen rammer fredag den 1. oktober, er der DM i gadefodbold for hjemløse og udsatte. I år er det Holbæk Kommune, der er vært for begivenheden, hvor op mod 250 spillere fra hele landet deltager. De sportslige festligheder strækker sig over to dage, og du kan derfor se med begge dage, når kampene fløjtes i gang. Det er noget, der vækker glæde hos formanden for Udvalget for Kultur og Fritid i Holbæk Kommune:

– Det bliver både spændende og underholdende at se DM i gadefodbold. Jeg glæder mig, og så skal jeg faktisk selv spille med. Nogle af mine politiske kolleger og jeg har nemlig takket ja til at stille op til en kamp fredag eftermiddag. Det bliver uden tvivl både sjovt og udfordrende, fortæller Ole Hansen, formand for Udvalget for Kultur og Fritid.

Årets mesterskab begynder fredag kl. 11.00 på Havnevej 5, 4300 Holbæk. Her byder borgmester Christina Krzyrosiak Hansen velkommen, og omkring kl. 14.00 kan du se et hold af politikere fra Holbæk Kommune spille en kamp. Begge dage er der masser af boldspil på banerne, indtil mesterskabet afsluttes med medaljeoverrækkelse lørdag kl. 15.

Når Holbæk Kommune i år er værtsby, sker det både ved at stille de nødvendige kommunale arealer til rådighed og med økonomisk tilskud til begivenheden. Tilskuddet gives i samarbejde med 3 erhvervssponsorer, som tæller Sparekassen Sjælland-Fyn, Jehl Ejendomme ApS og Stavnskær Elektrik A/S.

Et gennemgående fællesskab

Det er nonprofit organisationen OMBOLD, der står bag DM i gadefodbold. I næsten 20 år har organisationen udviklet et fodboldkoncept målrettet samfundsgrupper, der ikke naturligt opsøger almindelige idrætsforeninger. DM i gadefodbold er en del af konceptet, og noget af det helt særlige ved arrangementet er fællesskabet, fortæller direktøren for OMBOLD:

– DM er for de deltagende spillere årets højdepunkt og kulminationen på alle de stævner, vi har afholdt gennem året.  Det betyder, at nogle af samfundets svageste oplever et afbræk fra udfordringer og livsvilkår, som de måske møder i deres hverdag. Men frem for alt oplever vi, at en stor begivenhed som DM skaber rammen for et fællesskab på tværs af alder, køn, etnicitet og udfordringer. Og det fællesskab kan være med til at fremme interessen for idræt, styrke integration, udvide sociale kompetencer og reducere misbrug for udsatte og psykisk sårbare, fortæller Martin Pedersen, direktør i OMBOLD.

Mesterskabet og hele fodboldkonceptet viser, at det rent faktisk er muligt at tiltrække socialt udsatte og motivere til engagement og deltagelse i fysisk aktivitet. Alt sammen på baggrund af ønsket om et positivt socialt fællesskab.

Stævnet henvender sig derfor både til de deltagende spillere og til udsatte, som ikke besidder de fysiske forudsætninger for at spille med. De kan nemlig være med i DM som frivillige hjælpere og dermed indgå i fællesskabet.

 

Foto: ABW