På sit møde onsdag den 2. februar har Udvalget for Kultur og Fritid besluttet at indgå en samarbejdsaftale med FitForKids. Det er en frivillig forening, der tilbyder et gratis sundhedsprogram til børnefamilier. Programmet er målrettet overvægtige børn i alderen 7-15 år og deres familier. Indholdet er en række elementer, som blandt andet omfatter kostvejledning og træning, og det giver succesfulde resultater.

– Vi har 35 hold fordelt på 25 kommuner, og vores program er gennemtestet på Rigshospitalet. Her er det blevet dokumenteret, at 96 procent af børnene kommer i bedre form, 87 procent bliver gladere, og 82 procent taber sig. Det vi stolte af, og vi ser frem til samarbejde med Holbæk Kommune, fortæller Mia Just, programdirektør i FitsForKids.

Med den godkendte aftale støtter Holbæk Kommune projektet på flere måder, hvilket glæder formanden for Udvalget for Kultur og Fritid.

– Med aftalen forpligter vi os i Holbæk Kommune til at støtte projektet. Vi støtter økonomisk med 100.000 kroner, men også med lokaler og køkkenfaciliteter. Det er jeg meget glad for, for det er et vigtigt projekt og en dygtig forening til at løfte opgaven, fortæller Ole Hansen, formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Holbæk Kommune.

Fællesskab, bevægelse og kost

Helt konkret oprettes der et Familie Empowerment-hold med 25 pladser. Medlemmer på holdet får blandt andet kostvejledning og kostplaner med eksempler på sund, kaloriereduceret mad, der er nem at lave. Derudover går holdet ud på 2,5 times ugentlig træning for FitForKids-børn og 1,5 time for forældre og søskende. Der er desuden mulighed for ugentlig vejning, fedtprocentmåling og personlig coaching.

Målet med sundhedsprogrammet er at opnå en sundere livsstil, vægttab, forbedret kondition og et socialt sammenhold. Rekrutteringen til holdende foregår i samarbejde med sundhedsplejen, som har været inddraget i processen.

– Det er et rigtig godt initiativ, som vi i høj grad bakker op om. Sundhed på flere parametre er et vigtigt fokus – også for familier, der har brug for støtte i en periode, fortæller Pia Lykke Uttental fra Sundhedsplejen i Holbæk Kommune.

Og så er der fokus på fællesskabet, som også har en afgørende faktor.

– Projektet lægger også vægt på fællesskab for familierne. Der sker både ved selve træningen, men også med løbende holdpokaler, som kan fejres sammen, og med adgang til digitale platforme. Her kan familierne drøfte stort og småt og støtte hinanden. Derudover arbejder FitForKids desuden på at skabe en nem overgang til det etablerede foreningsliv i kommunen, og netop her er der også gode fællesskaber at finde, fortæller Bente Juul Röttig, formand for Socialudvalget.

Projektet løber fra 1. marts 2022 til 30. juni 2023 og relaterer sig til Bevæg dig for livet. I Holbæk Kommune bygger konceptet på en omfattende aftale mellem DGI, DIF og Holbæk Kommune, hvor alle parter forpligter sig til at arbejde målrettet mod større fysisk aktivitet blandt kommunens borgere.

Foto: ABW