Lørdag den 25. september samler Alzheimerforeningen ind til de mange tusinde demensramte familier i Danmark. Behovet for støtte er større end nogensinde, men organisationen mangler indsamlere i Holbæk.

Under overskriften ‘Husk mig’ går hundredvis af mennesker på gaden lørdag d. 25. september til Alzheimerforeningens landsindsamling for at samle ind til fordel for de op mod 90.000 mennesker, der lever med en alvorlig demenssygdom og de ca. 400.000 pårørende, der står lige ved siden af. Rundt om i hele landet vil frivillige ildsjæle være på gaden for at samle ind, men der er brug for indsamlere i Holbæk. Derfor opfordrer Alzheimerforeningen nu lokale borgere til at melde sig.

Selvom coronanedlukningen ser ud til at have toppet, lever tusindvis af demensramte familier med senfølgerne af nedlukningen, der blandt andet betød at flere aktivitets- og behandlingstilbud i perioder lukkede ned.

– Min mand Birger, der lider af Alzheimers sygdom, var vant til at komme i et stimulerende dagtilbud flere gange om ugen. Da det lukkede ned, knækkede hverdagen fuldstændigt over for os begge. Vi er stadigvæk ved at komme os, og jeg ved ikke, om vi kan klare en nedlukning til, fortæller Jette Veber.

Hos Alzheimerforeningen oplever man dagligt følgerne af COVID-19-restriktionerne. Antallet af henvendelser til rådgiverne på Demenslinien er flerdoblet og efterspørgslen på relevante tilbud og støtte er vokset i takt med, at mange med demens – både på plejehjem og hjemmeboende – har oplevet, at deres sygdom er blevet værre som følge af isolation og manglende stimulering.

– Man må forstå, at størstedelen af familier med demens inde på livet i forvejen er presset af alle de forandringer, som en demenssygdom medfører. Så da COVID-19 kom og gjorde alles hverdag uforudsigelig, ramte det i meget høj grad mennesker med demens og deres pårørende. Derfor er der mere end nogensinde brug for støtte, rådgivning og politisk bevågenhed, hvilket er det, vi arbejder for, siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

Alzheimerforeningens arbejde er primært drevet af indsamlede midler fra private. Derfor opfordrer patientforeningen til, at så mange som muligt melder sig og bruger et par timer lørdag d. 25. september til fordel for mennesker med demens og deres pårørende.

Kan du ikke deltage, er der også mulighed for at oprette en digital indsamling.

Læs mere og tilmeld dig på www.huskedagen.dk.

Fakta om demens:
• I Danmark lever op 85-90.000 mennesker med en demenssygdom
• Heraf har ca. 45.000 Alzheimers sygdom
• Hver dag rammes 40-45 mennesker af demens i Danmark
• I 2040 forventes antallet af mennesker med demens at vokse til 150.000
• Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom.

Om Huskedagen 25. september:
Tid: kl. 11:00-14:00
Sted: Over hele landet.
Hvis der ikke er en indsamling i dit område allerede, kan du være med til at starte en ved at melde dig som indsamlingskoordinator. Se hvordan på www.huskedagen.dk.

Foto: ABW