Kom ud på Observatoriet 17. september kl. 11-22 og oplev fem forskellige naturvidenskabelige verdener, hvor du forhåbentlig får øje på noget, du ikke vidste var. Dyk ned i Jordens indre, oplev det ellers lukkede geomagnetiske observatorium og rejs med ud i Universet. I anledning af Videnskabsår 2022 holder Observatoriet og Folkeuniversitet Tølløse stor temadag.

Fem naturvilde temaer

FN har udråbt 2022 som internationalt år for de grundlæggende videnskaber, også kaldet ”Videnskabsåret 2022.” I den forbindelse har Novo Nordisk fonden valgt at støtte 10 naturvidenskabelige temadage i Danmark, og én af dem er på Observatoriet i landsbyen, Brorfelde, som ligger midt på Sjælland.
Her har Folkeuniversitet Tølløse sammen med Observatoriet planlagt en temadag indenfor titlen ”Fem ting du ikke vidste…” med det formål at give et helt særligt indblik i fem forskellige naturvidenskabelige verdener (udover Observatoriets almindelige aktiviteter).
De fem temaer for dagen er: Kulturhistorie, stjernehimmel, dyreliv, geologi og geomagnetisme.

Det ”hemmelige” magnetiske observatorium

Én af de ting, man nemt overser, hvis man besøger Observatoriet, er den aktive målestation, Det geomagnetiske observatorium. Her måler DTU (Danmarks Tekniske Universitet) på Jordens magnetfelt, og målingerne er så let påvirkelige, at dørene normalt er lukkede for publikum. Den 17. september er derfor en helt unik mulighed for at komme indenfor sammen med DTU.
Alle udstillinger i bygningerne på Observatoriet er åbne og formidlerne har særligt fokus på at fortælle hemmeligheder fra dengang stedet var en forskerby – I dag er det en sciencepark.

Radiosignaler fra rummet og på opdagelse i naturen

I dagstimerne kan man gå på opdagelse i naturen og enten være med til krible-krableværksted sammen med Kongskilde Naturcenter eller lære om landskabet med Eskild Lund. I stenværkstedet står Nordvestsjællands Stenklub klar, og alle kan flække, få skåret og selv slibe sine sten.
Fra kl. 17.00 kan man lære om, hvordan radioastronomer vejer Mælkevejen, når Brorfelde Astronomiske Forening åbner dørene i astrohuset og blandt andet viser et radioteleskop frem. Medlemmer af samme forening fortæller senere om lysene på himlen og er det skyfrit, skal der observeres på både sol og planeter. Toke Haunstrup fra SUFOI (Skandinavisk UFO information) fortæller levende om UFO-myter.

Et folkeuniversitet med mere end foredrag

Én af de store tovholdere på dagen er Folkeuniversitet Tølløse, der har det formål at udbrede kendskab til forskning, metoder og viden til alle. Folkeuniversitet Tølløse har igennem mange år samarbejdet med Observatoriet om foredrag, men vil gerne vise, at man også kan blive klogere gennem naturvidenskabelige aktiviteter.
”Det er med stor glæde, at vi har fået mulighed for, ved hjælp at midler fra Novo Nordisk Fonden, og et stort engagement fra Observatoriet og lokale foreninger og samarbejdspartnere, at få skabt denne naturvidenskabelige temadag, hvor vi kan vise, at Folkeuniversitetet kan tilbyde mere og andet end traditionelle astronomiske foredrag. Vi håber, at mange vil komme forbi og være nysgerrige på naturen omkring os, uanset om det er under vore fødder eller i rummet over os,”

siger Gitte Seehusen fra Folkeuniversitet Tølløse

Anden information

Det er muligt at tilkøbe mad til sin billet, hvis man ønsker aftensmad på dagen. Husk at medbringe varmt tøj til stjernekig og/eller flagermusjagt om aftenen.
Alle kommer i dagens anledning ind til Observatoriets børnepriser, så billetter koster 65 kr. person og giver adgang til hele dagen.
”Fem ting du ikke vidste om Observatoriet” er støttet af Novo Nordisk Fonden og bliver til i samarbejde med Folkeuniversitet Tølløse, Nordvestsjællands Stenklub, DTU Space og Brorfelde Astronomiske Vennekreds.

Program

Programmet opdateres løbende.

Kl. 11.00 Velkommen – Observatoriet åbner.
Kl. 11.00 til 17.00 DTU Space holder åbent i Magnetometer-huset v/Lars W. Pedersen, DTU.
Normalt er stedet lukket for gæster. Oplev instrumenter og data.
Kl. 11.00-17.00 Stenværksted i Geohuset
Mød Nordvestsjællands Stenklub, flæk sten, få savet til (stenklubben saver), og slib.
Kl. 11.30 & 14.30 Med geologen på tur
Lær om landskabet med Eskild Lund (varighed ca. 45min).
Kl. 12.00 & 15.00 Krible – krableværksted v/Signe Friis, Kongskilde Naturcenter
Gå på opdagelse i naturen og vær med til bio-blitz (varighed ca. 90 min).
Kl. 11.30 & 14.30 Fremvisning af Danmarks største stjernekamera v/Observatoriet
(varighed ca. 30min)
Kl. 17.00 Observatoriets Udstillinger og butik lukker
Kl. 17.00-19.00 Tid til refleksion og aftensmad inden aftenens aktiviteter
Egen mad må gerne medbringes – Forudbestilt vegetarsuppe m/brød kr. 45,-
Gå Planetstien på 1,4 km. Start ved stien til Magnetometer-huset eller ved den bagerste kuppel.
Kl. 17, 19 & 21.00 Radiosignaler fra rummet v/Brorfelde Astronomiske Vennekreds
Kom og se et radioteleskop i funktion. Hør hvordan radioastronomerne vejer Mælkevejen, og hvordan vi observerer radioobjekter og behandler de data, vi modtager (varighed ca. 30 min).
Kl. 17.00-22.00 Lysene på himlen v/Brorfelde Astronomiske Vennekreds
Se sikkert på solen og dens bevægelse eller planeter gennem et teleskop, oplev også hvordan man kan tage billeder af objekter, som man ikke kan se med det blotte øje. Forbehold: Er afhængig af vejret
Kl. 20.00 & 21.00 Lysene på himlen – ufo-mytens historie v/Toke Haunstrup
Hvad ligger bag oplevelser af usædvanlige ting på himlen? Hør spændende historier om det, der også findes derude? Og derinde! (varighed ca. 45 min.)
Kl. 20.00-22.00 Jagten på nattens flyvere v/ Observatoriets formidlere.
Kom med ud og følg flagermusens flugt i luften Med flagermusdetektorer bliver oplevelsen noget helt særligt.

Foto: ABW