Statuen Freedom blev skabt i 1998 af billedhuggeren Bright Bimpong i anledning af 150 året for slaveriets ophævelse. Det blev iværksat af Mr. Walther Brunner, hvis arvinger donerer statuerne til Danmark i samarbejde med The Historic Preservation Commission og St. John Historical Society samt en lang række borgere på de tidligere Dansk Vestindiske Øer.

Når statuen Freedom, skabt af den ghanesiske kunstner Bright Pimpong, afsløres på Holbæk Museum den 24. marts, er det første gang statuen vises frem i Danmark.

På fredag den 24 marts klokken 12 ankommer en fragtbil til Holbæk Museum. Den indeholder en to meter høj bronzestatue af en sort mand, der løfter en sukkerkniv og samtidig blæser i en konkylie. Han giver signalet til slavernes oprør i Dansk Vestindien i 1848. Et oprør, der endte med, at den danske guvernør ophævede slaveriet på øerne og frigav alle slaver.

I fire dage frem til den 28. marts udstilles statuen Freedom på Holbæk Museum, som er det første stop på statuens vej rundt i Danmark.

Det er blandt andet takket være en stor indsats fra Museum Vestsjælland, at Freedom og to andre skulpturer med vestindiske rødder kommer til Danmark. De er givet som en folkegave fra US Virgin Islands i anledning af 100 året for Danmarks salg af øerne til USA.

Daglig leder af Holbæk Museum Karen Munk Nielsen er stolt af, at det er hendes afdeling på Museum Vestsjælland, der som de første kan vise Freedom for en dansk offentlighed.

– Statuen symboliserer frigivelsen af slavegjorte mennesker i de danske kolonier og deres kamp for frihed. Derfor er den et vigtigt kunstnerisk vidnesbyrd om det danske koloniale engagement i Vestindien og den rigdom, der blev skabt ved at udbytte sorte slavegjorte mennesker, og det er stadig er en væsentlig del af den historie, vi har tilfælles med US Virgin Islands selv 100 år efter, at øerne blev solgt. Freedom er en ikonisk statue på øerne, og netop derfor er det en stor gestus, at Danmark modtager en genpart af statuen til at stå her i landet, siger Karen Munk Nielsen.

Freedom eller The Conch Blower, som statuen også kaldes på De Vestindiske Øer, er en kopi af en statue fra 1998. Den blev oprindelig skabt i anledning af 150 året for slaveriets ophævelse og står flere steder på øerne. Den har fået følgeskab af to andre skulpturer, hvoraf den ene vil få særlig betydning for Holbæk. Det er en buste af den vestindiske frihedshelt ’Buddhoe’, som kommer med i Holbæk Museums nye permanente udstilling om Vestsjælland og Vestindien, der åbner den 2. april.

Hvis man vil opleve statuen Freedom, skal man skal skynde sig. Allerede den 28. marts drager statuen videre på sin færd rundt i Danmark. Næste stop er Københavns Rådhus, og derefter vises statuen på en række andre danske museer, inden den får plads som et centralt monument i København i 2018.