Tre broer skal bygges, når den stort anlagte, live – og i sandhed nervepirrende – brobygningskonkurrence kommer i 2026 til havnen i Holbæk. Her skal 45 lærlinge og studerende bygge gigantiske broer i beton, stål og træ.
Når brobygningskonkurrencen ’Verdens Vildeste Brobyggere’ løber af stablen i Holbæk til juni næste år, bliver det med lærlinge, elever og studerende fra hele Nordvestsjælland som hovedaktører i et unikt og spektakulært byggeevent.
Brobygning, fællesskab og faglig stolthed
På bare syv timer skal tre hold bygge hver sin bro i beton, stål og træ – live og på tid – på havnen i Holbæk. Det bliver både en konkurrence, en fest og en uddannelsesmesse i ét, hvor publikum kan følge de unge brobyggeres arbejde på nært hold.
”Det er fantastisk, at vi får Verdens Vildeste Brobyggere til Holbæk. Det maritime håndværk og vores stærke erhvervsuddannelser fortjener at blive vist frem på den her måde, som både er visuelt imponerende og dybt fagligt. Vi har stolte traditioner for byggeri og teknik i Holbæk Kommune, og det her event passer perfekt ind i vores ambition om at styrke erhvervsuddannelserne og tiltrække flere unge til dem. Det bliver både lærerigt, festligt og inspirerende,” fortæller Karina Helmer, formand for Udvalget for Beskæftigelse, Uddannelse og Erhverv i Holbæk Kommune.
Folkeskolerne er med – og det gør en forskel
Udover selve konkurrencen vil folkeskolerne spille en aktiv rolle op til og under eventet. Der vil blive afholdt undervisningsforløb, workshops og aktiviteter for eleverne, hvor de får mulighed for selv at prøve kræfter med brobyggeri i miniatureformat og møde unge faglærte rollemodeller.
”Vi ved, at mange børn og unge ikke kender nok til de muligheder, som en erhvervsuddannelse giver. Derfor er det vigtigt, at vi i Holbæk Kommune griber chancen for at koble vores folkeskoler tæt på begivenheden. Når elever får lov at mærke materialerne i hænderne og tale med unge mennesker, som brænder for deres fag, kan det åbne øjnene for helt nye uddannelsesveje. Det her handler i høj grad om at vække nysgerrighed og vise de mange veje til et godt arbejdsliv,” fortæller Jarl Falk Sabroe, formand for Udvalget for Børn og Skole i Holbæk Kommune.
En oplagt ramme: Skvulp og Holbæk Havn
Skvulp HavneKulturFestival har på få år etableret sig som et elsket og identitetsskabende arrangement i Holbæk. Med sin placering på og omkring havneområdet, kombineret med fokus på fællesskab, aktiviteter og kultur, tiltrækker festivalen op mod 50.000 besøgende. Ved at integrere Verdens Vildeste Brobyggere som en del af Skvulp 2026 vil der blive skabt en helt særlig ramme for eventet: En havn, hvor der historisk er blevet bygget skibe og nu bygges broer, både konkret og i overført betydning.
Konkurrenceplads, sceneaktiviteter, undervisningsområde og messe vil kunne indgå som naturlige dele af Skvulp-setup’et. Samtidig vil den eksisterende tilstrømning af besøgende sikre maksimal synlighed og engagement.
Læs mere om arrangementet ’Verdens Vildeste Brobyggere’ på hjemmesiden www.brobyggere.dk.
Om Verden Vildeste Brobyggere
Verdens Vildeste Brobyggere er en stor, live brobygningskonkurrence, uddannelsesmesse, skoleindsats og byfest i ét, som har til formål at inspirere børn og den unge generation til at blive en del af byggeriet og industrien.
På bare syv timer dyster tre hold af lærlinge, studerende og elever i at bygge spektakulære broer i beton, stål og træ. Et professionelt dommerpanel med dommere fra Rambøll, COWI, Dissing+Weitling, 3F Byggegruppe, CELF og Bam-Bus kårer vinderholdet, som vinder en fælles præmie på 60.000 kr.
Verdens Vildeste Brobyggere har været / bliver afviklet i:
København (2021)
Fredericia (2022)
Aalborg (2023)
Herning (2024)
Næstved (2025)
