En syndflod af vand eller knastørt. Bygerne har stået i kø over landet de sidste par dage, og de har flere steder var mere våde, end hvad normalt sommervejr kan præstere. Det har kastet store mængder nedbør af sig. Mange steder. Andre steder tørster naturen stadig.

Siden søndag har varm og fugtig luft strømmet op over landet fra syd, og det har kastet et væld af byger af sig. Langt flere byger og meget kraftigere byger end set længe.

Antallet af skybrud, og endda dobbeltskybrud, har været ekstremt. På bare 3 døgn er der registreret 35 skybrud, hvoraf 7 af dem er dobbelte skybrud.

Definitionen på skybrud er, at der skal falde mere end 15 mm på 30 min.

Mandag og tirsdag gik det for alvor løs

Mandag og tirsdag var der for alvor kog i gryden. Mandag leverede hele 18 skybrud, hvoraf 4 løb ind som dobbeltskybrud. Det kraftigste blev registreret i Kalundborg, hvor måleren ved Centralrenseanlægget målte 42 mm på blot 30 minutter. Det er årets hidtil kraftigste skybrud, og siden 2011 er det det 5. kraftigste målt i Danmark.

Ifølge DMI’s klimatolog Rasmus Stoltze Hansen er det ud over det sædvanlige:

”18 skybrud på én dag er bestemt ikke hverdagskost i Danmark, og det er nok til at stemple ind på en 7. plads på en top ti over flest skybrud på et enkelt døgn siden 2011. Der er dog et stykke op til førstepladsen, som lyder på 33 skybrud. Det skete for et par år siden, også i juli, den 30. juli 2017.”

Bygerne fortsætter

Trods lidt lavere temperaturer lyder vejrudsigten stadig på byger, men selvom de kan være kraftige med lyn og torden, forventes de ikke at være helt så leveringsdygtige, som vi har set det mandag og tirsdag

Tirsdag blev der registreret 14 skybrud, hvoraf 2 af dem var dobbeltskybrud. Begge i Nordjylland.

Fakta om byger og skybrud

Bygerne næres af opvarmning nedefra, derfor ser vi ofte flest byger om eftermiddagen. Men er luften varm nok forneden og kold nok foroven, kan byger dannes på alle tidspunkter af døgnet. Også om vinteren.

Byger er ofte et lokalt fænomen, og det kan øsregne et sted, mens solen kan skinne få kilometer væk.

Byger kan forekomme hele året, men idet de næres af varm og fugtig luft fra neden og kold luft foroven, og vi har de største kontraster om sommeren, anses byger og især de kraftige byger, som et sommerfænomen.

Antallet af skybrud, som netop er meget kraftige byger, er siden 2011 kun observeret i sommerhalvåret, og topper med højeste gennemsnit i juli og august måned.

Kilde

Foto: ABW