I teaterstykket Mit Liv – Mit Valg sætter 25 unge skuespillere, dansere og musikere fra Holbæk Kommune fokus på ungdomslivet lyse og mørke sider, når temaer som ADHD, familie og venner får en tur på scenen.
UngHolbæk og Kulturskolen står bag forestillingen, der har spillet tre gange på Kulturkasernen i Holbæk. Her møder publikum blandt andet en pige, der har det så svært, at hun mister talen, og en gruppe af teenagepiger, der kæmper med at passe ind i en gruppe uden at miste sig selv.
”Stykket tager fat om både de særlige og meget voldsomme historier og om de udfordringer, som mange unge kan genkende sig selv i. Og selvom skuespillerne er amatører, fremfører de nogle meget stærke og ærlige monologer”, fortæller professionel instruktør Anita Nielsen, der har arbejdet med stykket og de unge gennem et halvt års tid.
Egne fortællinger på scenen
Stykket er baseret på fortællinger fra de unges egne liv og på deres oplevelse af ungdomslivets glæder og udfordringer. En tid, hvor udviklingen fra barn til voksen buldrer derudaf, og hvor de unges valg kan få stor betydning for resten af deres liv.
”De unge deler nogle stærke oplevelser, og jeg er meget imponeret over, hvor modige de er. Det er ikke nemt at stille sig frem med så personlige oplevelser, men de gør det simpelthen så flot”, fortæller Anita Nielsen.
Instruktøren fortæller også, at arbejdet med stykket og forløbet op til premieren har været en stor gevinst for de unge selv. De har lært meget om sig selv og fundet en stor styrke i at dele deres oplevelser med gruppen og med publikum.
Begejstret publikum
De unge skuespilleres historier virker da også til at gå rent ind hos de flere hundrede publikummer, der har fundet vej til forestillingen.
”Jeg har set både børn og voksne med tårer i øjenkrogen. Forestillingen er en stærk oplevelse. Ikke kun på grund af de voldsomme historier, men også fordi der er håb og glæde og et utroligt mod på livet og på at overkomme de udfordringer, det bringer”, forklarer instruktøren.
Hun håber, at dele af forestillingen nu kan komme på turné rundt til forskellige skoler, hvor de unges monologer eventuelt kan kombineres med workshops og dialog med skolens egne unge.