Kørsel med campingvogn kan ikke helt sammenlignes med det at have en trailer spændt bag på bilen – og feriestemningen kan hurtigt ryge sig en tur, hvis campingvognen bliver skadet efter nærkontakt med et vejskilt. Alene hos GF Forsikring har flere end 10.500 campister forsikret deres campingvogn i 2022. Det er 13 procent flere end i 2019.

– Det er dejligt, at så mange har valgt campinglivet til, men det giver også nogle udfordringer, hvis man ikke er vant til at køre med campingvogn. Det stiller krav til os som forsikringsselskab, når vi skal rådgive vores medlemmer om, hvordan de undgår skader på turen, siger Per Haulund, skade- og policedirektør hos GF Forsikring, og fortsætter:

– Vi ser desværre hvert år skader i forbindelse med kørsel med campingvogne i Danmark. De mest almindelige er skader ved sving, hvor campingvognen har ramt en anden bil, eller har ramt en fast installation tæt på vejen. På landet ser vi stendiger og sten, der står tæt ved svingene, og det kan sætte sine spor på campingvognen.

På landsplan steg salget af campingvogne ifølge Danmarks Statistik med 13 procent fra 2019-2020. Ifølge brancheforeningen Camping Outdoor Danmark Union skyldes det høje salgstal blandt andet, at der er kommet flere nyslåede campister i Danmark.

Sådan bliver du en bedre ny-campist

Inden du kører ud i sommerlandskabet med sommerboligen på krogen, skal du forberede sig selv og din bil. Campingvogne fås i mange forskellige størrelser, men fælles for dem alle er, at de ændrer køreegenskaberne på vejen.

– Når man kører på ferie med campingvognen, så er det vigtigt at sidespejlene er indstillet, og ved GF Forsikring råder vi campisterne til at få campingspejle på bilen, selvom det ikke er lovpligtigt. Det giver et langt bedre udsyn bagud, for campingvognene er længere, højere og bredere, end man er vant til. Derfor skal man også være opmærksom, hvis man kører under lavt hængende grene eller skilte – og ikke mindst ved sving. Bilens svingradius er væsentligt forøget, så vær opmærksom ved de små sving, forklarer Per Haulund.

Kom sikkert frem til campingpladsen

1. Påmontér ekstra sidespejle. Selvom det ikke er lovpligtigt, gør campingvognens størrelse det umuligt at have ordentligt udsyn bagud med almindelige sidespejle.
2. Pak campingvognen rigtigt. Ligesom med en trailer skal man pakke tungest forrest i campingvognen.
3. Lær at bakke med campingvognen. Det kan øves hjemme, inden ferien går i gang, og her lærer man også, hvordan en campingvogn svinger.
4. Læs trafikken, da den ekstra vægt betyder længere bremselængde, og regn med længere rejsetid, da der er lavere fartbegrænsninger på motorvej for campingvogn. Sørg også for at holde pauser, da det kræver mere energi for føreren at køre med campingvogn.
5. Sidevind, overhalingerne eller modkørende trafik kan sætte campingvognen i slinger. Her mistes herredømmet over campingvognen nemt, og det resulterer hvert år i uheld. Så vær opmærksom på anden trafik og forhold, hvis man fx skal køre ad bro.

Foto: ABW