​Smede, tømrere, sosu’er og andre faglærte er vigtige medarbejdere i både private og offentlige virksomheder.

I Region Sjælland er mere end hver tredje borger i den arbejdsdygtige alder er faglært. Dermed er det den region med den største andel faglærte. Det viser Region Sjællands Uddannelsesanalyse 2023.

Også når det handler om, hvor mange af de unge, som vælger at blive faglært efter grundskolen, ligger regionen godt til i forhold til de andre regioner.

– Meldingen fra landets virksomheder er meget klar. Der er behov for flere faglærte til at løse opgaverne, også når det handler om grøn omstilling. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi i Region Sjælland kan prale af, at vi har den største andel af borgere, der er faglærte. Alle faggrupper er vigtige, men lige netop faglærte er der et særligt stort behov for, siger Christian Wedell-Neergard, der er formand for udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde.

For mange unge har ikke gennemført ungdomsuddannelse

Til gengæld er der stadig er en stor del af de unge i Region Sjælland, som endnu ikke har taget en ungdomsuddannelse. Region Sjælland halser, ligesom det har været tilfældet de seneste år, efter de andre regioner.

– Uddannelse er en af vejene til at få en god indkomst og et godt liv. Selv om mange af de unge heldigvis er gode til at finde et arbejde og forsørge sig selv som ufaglærte, risikerer de at blive efterladt på perronen, mens jævnaldrende fra både Sjælland og resten af landet stikker af, siger Felex Pedersen, der er næstformand for udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde.

Formandskabet er samtidig bekymrede over, at der er store forskelle fra kommune til kommune internt i regionen.

– Opgaven er større i nogle dele af regionen, og derfor har vi politisk valgt at støtte en række uddannelsesprojekter målrettet de unge, som bakser allermest med at få en ungdomsuddannelse, så vi kan sikre flest mulige en god fremtid. Det er en vigtig opgave, som vi vil blive ved med at prioritere, siger Christian Wedell-Neergaard.

Tilflyttere bidrager

Når Region Sjælland på de unges uddannelsesniveau er langt bagud i forhold til de andre regioner, hænger det blandt andet sammen med, at mange unge flytter ud af regionen for at tage en videregående uddannelse i en af de andre regioner – der modsat Region Sjælland alle har en større universitetsby. I aldersgruppen 15-24 afgiver regionen samlet mere end 4000 indbyggere til andre regioner.

Men der er også flere 30-39-årige tilflyttere til regionen. Da mange af tilflytterne er enten faglærte eller har en mellemlang eller lang videregående uddannelse, er de nye indbyggere i regionen med til at få det samlede uddannelsesniveau et nøk op.

– Vi er en dejlig region, hvor der er gode muligheder for både at bo, leve og arbejde. Det har mange fået øjnene op for. En del af forklaringen er, at mange af dem, der flyttede ud for at tage en videregående uddannelse, heldigvis vender tilbage til vores region til gavn for lokalsamfundene og for regionens virksomheder, siger Felex Pedersen.

FAKTA

Andelen af 25-årige, der har gennemført en ungdomsuddannelse

Region Sjælland – 72%

Region Syddanmark – 79%

Region Nordjylland – 82%

Region Midtjylland – 85%

Region Hovedstaden – 87%

Andelen af 25-årige, der har gennemført en ungdomsuddannelse fordelt på Region Sjællands kommuner

Flest: Roskilde Kommune, 80%

Færrest: Lolland Kommune, 53%​

Kilde

Foto: ADL