Et aggressivt dyt, en hasarderet overhaling, flere insisterende blink med det lange lys. De fleste vestsjællændere kan nikke genkendende til, at det ikke altid er varme smil og tålmodighed, de møder i trafikken.

Således er 43 procent af trafikanterne i Region Sjælland blevet udsat for aggressiv opførsel fra andre trafikanter flere end seks gange det seneste år. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for GF Fonden, der blandt andet arbejder for at øge trafiksikkerheden.

– Her i foråret har jeg igen set flere hasarderede forsøg på overhalinger af landbrugskøretøjer, der naturlig også er på landevejene i denne tid. Det giver farlige situationer og viser ganske klart, hvorfor 9 ud af 10 uheld skyldes adfærd. Vi skal alle vise mere hensyn og forståelse, på den måde kan vi forebygge ulykker, siger Gunnar Hansen, der er formand for GF Forsikring og medlem af GF Fondens trafikpriskomite.

Tag en dyb indånding
Det er ikke kun på Vestsjælland og i Region Sjælland, at trafikanterne mangler overskud til hinanden i trafikken. I resten af Danmark er vejvreden også til stede, og over en bred kam er den faktisk stigende.

Interessant er det dog at se, at hele 59 procent af de adspurgte mener, at det er de andre trafikanter, der kører mindre hensynsfuldt, mens det kun er 9 procent af de adspurgte, der svarer, at de selv kører mindre hensynsfuldt.

– Det er meget pudsigt, at de fleste danskere forestiller sig, at det kun er alle de andre, der opfører sig aggressivt i trafikken. For i virkeligheden kan den største egoist bag rattet være en selv. Derfor er det faktisk også relativt enkelt at gøre noget ved vejvreden, hvis blot danskerne vender blikket indad, viser hensyn til deres medtrafikanter og tager en dyb indånding, inden de lader vejvreden løbe af med dem, siger Gunnar Hansen.

Initiativer skal skabe debat
9 ud af 10 uheld i trafikken skyldes adfærd, som for eksempel høj fart, uopmærksomhed og manglende brug af sikkerhedssele – og også aggressiv adfærd. Vejvrede fører til uopmærksomhed og til farlige situationer, og det er årsagen til, at GF Fonden med forskellige initiativer sætter fokus på aggressiv adfærd i trafikken i hele 2020. Bl.a. via en lille test, hvor danskerne på underholdende vis kan reflektere over, hvor tålmodige de er i trafikken.

Samtidig støtter GF Forsikrings fond også udgivelsen af debatbogen ”Stop! Trafikal egoisme” af køreskolelærer, Carina Bach, og folketingsmedlem og trafikordfører fra Venstre, Kristian Pihl Lorenzen. Bogen udkommer i juni.

Gode råd til mindre vejvrede
• Det er bedre at komme for sent end slet ikke at komme frem
• Vær tolerant over for andre – og lad dig ikke påvirke af andres aggressive adfærd
• Kør hjemmefra i god tid, så du ikke bliver stresset pga. tidspres
• Undgå at gå ind i en konflikt – det kan eskalere konflikten og måske ende med vold
• Overhold reglerne – så det ikke er dig, der irriterer de andre
• Vis hensyn og bær over med nye eller usikre bilister.

Om analysen
Analysen er udført af Erfarne Billister for GF Fonden. Analysen er baseret på to repræsentative spørgeskemaundersøgelser udført af YouGov i henholdsvis juni 2017 og oktober 2019 med deltagelse af 1.000 respondenter. Bag Erfarne Bilister står trafiksikkerhedsspecialisterne Marlene Rishøj Cordes og Jette Ravn, der begge har beskæftiget sig med trafiksikkerhed og -adfærd i næsten tyve år.

Både bilister, cyklister, fodgængere, motorcyklister og elcyklister har alle et ansvar for at bidrage til den gode stemning i trafikken. Det mener GF Fonden, som opfordrer de vestsjællandske trafikanter til at vise hensyn og tage en dyb indånding – selv når de har travlt og føler sig overset af deres medtrafikanter. Foto: GF Forsikring.