Mange timers dagligt skærmarbejde venter tusindvis af danskere, som er vendt tilbage fra sommerferien. Det kan resultere i gener, hvis man ikke kender rådene til en god arbejdsstilling foran computeren.

Det kan være hård kost for øjnene at være fokuseret på en digital skærm i flere timer i træk, hvis du ikke tager dine forholdsregler. Det fortæller Pernille Lindhardt Steiness, optisk fagspecialist hos Louis Nielsen, som du finder på Ahlgade i Holbæk.

– Generelt gælder det, at vores øjne er bedst til at flakke rundt og se på forskellige objekter på forskellige afstande. Derfor er mange timers skærmarbejde hårdt for øjnene. De bliver trætte og du kan mærke spændinger og hovedpine, hvis du ikke er opmærksom på din arbejdsstilling og at holde hyppige pauser foran skærmen, fortæller Pernille Lindhardt Steiness.

Anbefaler pause fra skærmen
Mange timers arbejde i den samme statiske stilling er hård kost for øjnene. Derfor kan en pause fra skærmen gøre en reel forskel.

– Vi anbefaler 20-20-20-reglen, som kan tage dit blik væk fra skærmen, fortæller Pernille Lindhardt Steiness.
For hver 20 minutter du kigger på skærmen, skal du tage blikket fra skærmen og fokusere på noget mindst 6 meter (20 fod) væk, for eksempel et træ udenfor vinduet, i 20 sekunder.

– Hent en ny kop kaffe eller gå ned til din kollega i stedet for at sende en email. Det kan være gode anledninger til at komme væk fra skærmen, fortæller Pernille Lindhardt Steiness.

Det rigtige lys
En god arbejdsstilling betyder også meget for, om øjnene bliver trætte af skærmarbejde.

– Man skal sørge for at sætte sig et sted, hvor der ikke er for meget modlys fra vinduet, og hvor lyset udefra ikke reflekterer i skærmen. Derimod er det godt med god rumbelysning, når man sidder ved skærmen og tastaturet, forklarer hun.

Og så er det godt at huske på, at der skal være mindst 60 cm gerne 80 cm – fra næsen og hen til skærmen.

Sådan skåner du øjnene ved skærmarbejde
• Hvil øjnene med jævne mellemrum ved at kigge væk fra skærmen og fokusere på ting, der er længere væk.
• Hold korte, hyppige pauser fra skærmen i stedet for få lange. Husk 20-20-20-reglen.
• Sørg for, at der er den rette belysning ved skærmen. For meget (sol)lys kan være irriterende for øjnene.
• Indtil skærmens lysstyrke, så den passer til omgivelserne.
• Sørg for, at skærmen er placeret så den passer til dig og dit synsfelt.

Kilde: Pernille Lindhardt Steiness, optisk fagspecialist, Louis Nielsen

Foto: ABW