FAIR PLAYs tidligere administrative leder, Michael Ramløse, gik bort lørdag d. 8. januar efter lang tids sygdom.

Michael Ramløse var igennem mange år en af de mest betydningsfulde personligheder indenfor dansk børneteater. Han er oprindelig uddannet i Russisk og Tysk ved Københavns Universitet, og begyndte sin karriere indenfor dansk børneteater som militærnægter hos gruppeteatret Banden umiddelbart efter studierne. Han har gennem årene arbejdet som dramatiker, oversætter, komponist, musiker, iscenesætter, administrator og foredragsholder både i Danmark og i udlandet, og han arbejdede med flere af disse ting helt frem til sin død – bl.a. som underviser på Holbæk Drama College og som konsulent i forbindelse med udarbejdelsen af FAIR PLAYs 50 års jubilæumsbog.

Michael Ramløse har varetaget flere betydningsfulde tillidshverv, bl.a. som sekretariatsleder på Teatercentrum, generalsekretær for International ASSITEJ og formand for BørneTeaterSammenslutningen.

Michael Ramløse har modtaget flere priser for sit arbejde med dansk børneteater, bl.a. BørneTeaterSammenslutningens Jubilæumspris i 1994, Horsens Børneteaterpris i 1999 og Karl Mantzius Prisen i 2021.

Michael Ramløse var ansat som administrativ leder på Teatret Fair Play (nuværende Sjællands Teater FAIR PLAY) fra 1997-2017, hvor han som dramatiker og komponist også stod bag mange af teatrets egne forestillinger. Michael Ramløse har altid været både afholdt og respekteret blandt kolleger over hele verden, og alle på FAIR PLAY er dybt berørte over hans bortgang.

For mange var Michael Ramløse dansk børneteaters hjerteslag. Hans betydning tåler ingen sammenligning. Listen over hans kunstneriske og organisatoriske præstationer er lang, og ikke mindst var han en af de ihærdigste fortalere for børn og deres vilkår, samt den flittigste ambassadør for dansk børne- og ungdomsteater.

Robert Parr, kunstnerisk direktør for Sjællands Teater FAIR PLAY – og co-leder med Michael Ramløse igennem 20 år udtaler:
“Michael var en exceptionel kollega og meget nær ven. En mand som rakte ud til verden på børne- og ungdomsteatrets vegne. Et menneske og en pioner der både skabte nye samarbejder og kunstneriske veje.
Michael var en usædvanlig administrator: Han var ikke bare administrator for kunstnere i et kunstnerisk hus. Han var samtidig en anerkendt kunstner selv.
Jeg havde enorm respekt for Michael. Han var en mand jeg så op til. Men på samme tid var vi altid i øjenhøjde når vi udvekslede meninger, følelser og ideer. Både som kunstner, administrator og menneske var Michael fyldt med den dybeste menneskelighed. Jeg vil savne hans ømhed, hans integritet, hans latter og sans for humor. Samt ikke mindst hans grænseløse venlighed.”

FAKTA om Michael Ramløse
Født 8. nov. 1949
Cand.mag. i russisk og tysk fra Københavns Universitet 1976
Militærnægter og siden medlem i gruppeteatret Banden 1976-84
Medlem af UBOT (Udvalget vedrørende Børneteater og Opsøgende Teater) 1981-84
Sekretariatsleder på Teatercentrum 1987-96
Generalsekretær i International ASSITEJ 1990-96
Administrativ leder af Teatret Fair Play 1997-2017
(Første) formand for Refusionsudvalget 1997-2001
Formand for BørneTeaterSammenslutningen (BTS) 2001-05
Herudover bestyrelsesmedlem for bl.a. FAST (Foreningen Af Små Teatre), ASSITEJ og Teaterrådet i Kulturregion Midt- og Vestsjælland.
Ledende organisatorisk/politisk kraft bag oprettelsen af Odsherred Teatercenter (indviet maj 1996), hvor dansk børneteater fik sin første egentlige (efter)uddannelsesinstitution.
Chairman of the Executive Board for ASSITEJ’s 17. verdenskongres i maj 2011 i København og Malmø.
Michael Ramløse har skrevet over 40 teaterstykker for børn og unge, hvoraf flere siden er blevet opført i adskillige andre lande over hele verden.
Desuden oversætter, komponist, iscenesætter, underviser, foredragsholder m.v.
Udvalgte hæderspriser: BørneTeaterSammenslutningens Jubilæumspris i 1994, Horsens Børneteaterpris i 1999, Karl Mantzius Prisen i 2021.

Læs mere om Michaels store betydning for dansk børneteater i Teateravisens store portrætartikel her: http://www.teateravisen.dk/en-institution-i-dansk-boerneteater.html

Pressefoto