Flere og flere i Region Sjælland slås ikke kun med de overflødige kilo, men også med omverdenens fordomme. Det viser en ny undersøgelse, som er en del af en kampagne, der skal gøre op med stigmatiseringen af overvægtige og give et mere nuanceret billede af overvægt.

1 ud af 5. Så mange voksne i Region Sjælland er i dag svært overvægtige. Og der bliver flere og flere. De fleste har i mange år taget livtag med de overflødige kilo og har utallige vægttabsforsøg bag sig – men de har måttet se i øjnene, at det er nemmere sagt end gjort at tabe sig og ikke mindst fastholde vægttabet.

På trods af den årelange kamp mod vægten, mener mange i Region Sjælland, at der ses ned på de svært overvægtige, som ifølge dem mangler viljestyrke og ikke gør nok for at tabe sig. Det viser en ny undersøgelse, som Novo Nordisk Danmark står bag.

7 ud af 10 i Region Sjælland svarer i undersøgelsen, at vi i Danmark ser ned på mennesker med svær overvægt. Og 4 ud dag 10 mener, at overvægtige skal gøre mere for at tabe sig, og at vægttab bare handler om viljestyrke.

Undersøgelsen viser også, at mere end hver tredje svært overvægtige i Region Sjælland får lavt selvværd, når andre kigger skævt til dem – og knap 3 ud af 10 kan endda føle sig udskammet pga. vægten. Halvdelen af de svært overvægtige i Region Sjælland mener, at andre kigger skævt til dem og tænker: ta’ dig sammen.

Undersøgelsens resultater kommer ikke som en overraskelse i Landsforeningen for Overvægtige:

“Vi ser desværre, at stigmatiseringen af svært overvægtige fylder meget i Danmark. Det kan være i supermarkedet, hvor der bliver lagt mærke til, hvad man lægger i indkøbskurven. Eller i bussen hvor der sendes blikke. Der mangler grundlæggende viden i befolkningen om, at svær overvægt ikke bare handler om viljestyrke. Forhåbentlig kan vi bruge undersøgelsen til at sætte fokus på stigmatiseringen og derigennem ændre på danskernes opfattelse af mennesker, der lever med svær overvægt”, fortæller landsformand Per Nielsen.

Carina Jørgensen fra Fårevejle er bestyrelsesmedlem og madmentor/formand af det danske patientråd i Landsforeningen for overvægtige/Adipositasforeningen og har selv oplevet at føle sig stigmatiseret: “Når man har svær overvægt, lægger man øre til mange stigmatiserende bemærkninger og fordomme fra folk, som man oftest ikke kender, men også ubevidst fra folk, der står en nært. Det kan være enormt nedbrydende og sårende, og for mit vedkommende har det haft store livshæmmende konsekvenser. Der er ingen, der frivilligt ønsker at udvikle svær overvægt, og det er vigtigt at forstå, at overvægt er meget komplekst, og at der er mange årsager til, at man udvikler svær overvægt.”

Tina Vilsbøll, der er overlæge ved Steno Diabetes Center og professor ved Københavns Universitet, er enig: “Overvægt handler ikke bare om viljestyrke. Svær overvægt skyldes ofte ting, som vejer tungere end vægten selv, som stress, gener, social arv eller traumer. Derfor er der behov for, at samfundet og sundhedsvæsenet spiller en større rolle i forhold til svær overvægt.”

Regional overvægt. tabel: Sundhedsstyrelsen

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af YouGov for Novo Nordisk Danmark i februar 2021. 1.005 repræsentative danskere (heriblandt 146 fra Region Sjælland) og 1.003 overvægtige danskere (heriblandt 161 fra Region Sjælland) har besvaret undersøgelsen. Resultaterne bruges til at stille skarpt på overvægt med en landsdækkende kampagne. Målet er, at kampagnen kan være med til at rykke på holdningerne til overvægtige ved at give et mere nuanceret syn på overvægt.

Andelen af voksne med svær overvægt (BMI over 30) er steget i alle regioner fra 2010 til 2017, hvor de seneste tal fra bl.a. Sundhedsstyrelsen er fra.

 

Foto: ABW