Medarbejdere i hjemmeplejen og på plejecentre oplever stigende følelsesmæssige krav i arbejdet med borgere. For at sikre et godt arbejdsmiljø og forebygge omsorgstræthed har Udvalget for Ældre og Sundhed besluttet at etablere en fast praksis for supervision.
I den seneste trivselsmåling og APV fra efteråret 2024 fremgår det, at medarbejderne med borgerkontakt i ældreplejen oplever belastninger i deres daglige arbejde. Hvis sådanne udfordringer ikke bliver håndteret, kan det føre til omsorgstræthed og forråelse, hvilket er velkendte risici i velfærdssektoren.
For at støtte medarbejderne har Udvalget for Ældre og Sundhed besluttet at udmønte midler til at etablere en fast praksis for gruppesupervision. Supervisionen skal give medarbejderne mulighed for at reflektere over deres oplevelser og udvikle strategier til at håndtere følelsesmæssigt krævende situationer.
„Vi vil gerne sikre, at medarbejderne på ældreområdet har de bedste betingelser for at udføre deres vigtige arbejde. Derfor prioriterer vi en fast struktur for supervision, hvor medarbejderne får et trygt forum til at bearbejde deres oplevelser og styrke deres faglighed. Det handler både om trivsel, udvikling og kvalitet i mødet med borgerne,‟ siger John Harpøth, formand for Udvalget for Ældre og Sundhed i Holbæk Kommune.
Midlerne til supervisionsordningen kommer fra ’Partnerskabet om fastholdelse, rekruttering og opgaver på ældre- og sundhedsområdet’, der består af politikere, medarbejdere, råd, fagorganisationer og uddannelsesinstitutioner fra sundheds- og ældreområdet i Holbæk Kommune. Partnerskabet havde blandt andet til opgave at komme med forslag til, hvordan Holbæk Kommune i højere grad kan rekruttere og fastholde medarbejdere på ældreområdet.
Tre konkrete tiltag for at sikre supervisionen
Udvalget for Ældre og Sundhed har truffet beslutning om følgende tiltag:
Fast gruppesupervision: Supervision bliver en integreret del af arbejdet for medarbejdere med borgerkontakt. En fast plan sikrer, at alle enheder jævnligt får mulighed for at deltage.
Ansættelse af en supervisor: Der ansættes en medarbejder, som får ansvar for at varetage skemalagt faglig gruppesupervision i enhederne. Supervisoren vil besøge de relevante enheder cirka én dag hver anden måned samt være tilgængelig ved akutte behov.
Økonomisk tilskud til frikøb af medarbejdere: Midler afsættes til at sikre, at medarbejdere kan deltage i supervision uden at skabe driftsmæssige udfordringer for hjemmeplejen og plejecentrene.
„Ved at etablere en struktureret tilgang til supervision viser vi, at vi tager medarbejdernes trivsel alvorligt. Når de trives, kan de også give borgerne en endnu bedre pleje og omsorg. Det er en investering i både arbejdsmiljø og kvalitet. Samtidig kan det også have en stor betydning for medarbejdernes lyst til at forblive ansat hos os, ligesom vi også tror på, at det vil have en betydning for rekrutteringen,‟ fortæller John Harpøth.
Der faldt en afrapportering, da udvalget godkendte partnerskabets anbefalinger tilbage i maj 2023. Partnerskabets anbefalinger om den attraktive arbejdsplads understreger vigtigheden af faglig udvikling og et godt arbejdsmiljø. Medarbejderne har desuden tidligere givet udtryk for, at de ønsker at skabe bedre rammer for supervision i enhederne med borgerkontakt.
