Diabetes kan ramme alle, og op mod 100.000 danskere går rundt med type 2-diabetes, uden at de selv er klar over det. Derfor kører Diabetesforeningen rundt i sensommer og efterår og tilbyder gratis screening.

Jo før man opdager diabetes, jo større er chancerne for, at man kan undgå følgesygdomme.

Derfor kaster Diabetesforeningen sig nu igen aktivt ind i kampen for at finde så mange med uopdaget diabetes og prædiabetes som muligt.

En rød sundhedsbus kører i sensommeren og efteråret rundt til seks danske byer og tilbyder gratis screening for type 2-diabetes.

“I 2030 ventes knap en halv mio. danskere at have diabetes, og mange af dem vil først blive opdaget, når alvorlige følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, nyresygdomme og øjensygdomme allerede har sat ind. Derfor er tidlig opsporing et helt nødvendigt fremstød mod den stille sundhedskatastrofe. Vi skal finde så mange som muligt, så de kan vælge at komme i behandling for – eller forebygge – en sygdom, som de ikke vidste, de havde, eller var på vej til at få”, siger Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Det kræver ingen tidsbestilling at tage imod tilbuddet om screening, som består af en digital risikoprofil og eventuelt en lille blodprøve, der bliver analyseret på stedet.

Hvis den viser et for højt blodsukker, henvises man til yderligere undersøgelse hos egen læge.

Det estimeres, at omkring 100.000 danskere går rundt med uopdaget type 2-diabetes, mens det skønnes, at 480.000 danskere har forstadier til type 2-diabetes.

Tidligere kampagne fandt over 2000 med diabetes
I 2022 fandt en opsporingskampagne fra Diabetesforeningen over 2.000 danskere med uopdaget type 2-diabetes, som dermed kom i hurtigere behandling. Det kan sikre flere gode leveår, færre følgesygdomme -eller måske ingen – til glæde for både dem selv og samfundet.

Kampagnen fandt også omkring 10.000 mennesker med prædiabetes, som er forstadie til type 2-diabetes.

Diabetesforeningens indsats for at opspore og forebygge type 2-diabetes tjener også et andet formål: At afstigmatisere diabetes.

“Diabetes er en usynlig sygdom, og vi hører fra mange af vores medlemmer, at de gemmer sygdommen væk. Den stigmatisering skal vi have fjernet, for alle kan udvikle type 2-diabetes. Vi skal turde at tale mere om diabetes og gøre det helt naturligt at få tjekket sin risiko, siger Claus Richter.

Sundhedsbussen kommer i år til Albertslund, Holbæk, Roskilde, Aarhus, Allerød og Frederikshavn.

Pressefoto