Fra kontormedarbejder eller slagter til SOSU-assistent?

Det kan for mange lyde som et usandsynligt og markant brancheskift. Men det er faktisk realiteten i Holbæk Kommune, hvor kommunen har succes med at give ledige borgere mulighed for at skifte spor og uddanne sig inden for ældre- og sundhedsområdet. Det hjælper ikke kun de ledige i beskæftigelse, men afhjælper også manglen på social- og sundhedsassistenter/-hjælpere.

To af dem, der har lavet et brancheskift og er i gang med at uddanne sig inden for SOSU-faget, er Anja Lund og Jon Bender Larsen.

53-årige Anja har gennem sit arbejdsliv primært siddet med kontorarbejde, og hendes seneste job var i en midlertidig stilling som kundeservicemedarbejder. Nu er hun i fuld gang med at uddanne sig til social- og sundhedsassistent, hvor hun netop har overstået sin første praktikperiode på Plejecenter Samsøvej i Holbæk.

”Efter kort tid som ledig fik jeg en invitation til et informationsmøde om SOSU-faget afholdt af kommunens jobcenter. Herefter tænkte jeg ’ja, hvorfor ikke?’ Jeg har en mor, der har arbejdet inden for området i 40 år. For ti år siden snuste jeg selv til det, men følte mig ikke mentalt klar til det på det tidspunkt. Men det gør jeg nu, og jeg har altid haft følelsen af at ville hjælpe andre mennesker. Nu tilbød muligheden sig igen, og det har jeg ikke fortrudt. Vi har en rigtig god klasse, hvor vi alle kommer med vidt forskellige joberfaringer, og så er jeg langt fra den yngste i klassen. Og så er der jo nærmest jobgaranti, når jeg er færdiguddannet. Så det har bestemt været et positivt valg for mig,” fortæller Anja Lund.

Jon på 45 år har også foretaget et sporskifte. Han er uddannet slagter, hvilket han har arbejdet som i flere år. Derefter har han haft forskellige job, inden han efter en sygemelding fik en invitation til et informationsmøde om SOSU-faget. For Jon lød det vildt spændende, og derfor startede han i oktober på ZBC Holbæk for at uddanne sig til social- og sundhedsassistent.

”Jeg har altid haft en drøm om at blive pædagog, at arbejde med mennesker og gøre en forskel. Derfor var jeg også i en periode ansat på et bosted, men jeg kunne mærke, at det ikke var det helt rigtige. Jeg manglede hver dag den her følelse af at mærke, at jeg gør en forskel i nuet. Det kan jeg mærke, at den får jeg som social- og sundhedsassistent. Her kan jeg gå hjem hver dag og føle, at jeg har gjort en forskel for et andet menneske,” fortæller Jon, der også understreger, at voksenelevlønnen under uddannelsen er en vigtig faktor, når man har både hus og børn, i stedet for kun at få SU.

Løser flere udfordringer på én gang

Holbæk Kommune står som resten af landet over for en udfordring i de kommende år med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på velfærdsområdet. Derfor er dette tiltag vigtigt, da det sikrer flere kvalificerede medarbejdere og samtidig rækker ud efter nye grupper af ledige på arbejdsmarkedet. Kommunen ansætter årligt ca. 100 nye SOSU-elever, og samarbejdet mellem SOSU-uddannelsesområdet og Jobcenteret har bidraget til, at Holbæk Kommune de seneste år har kunnet opfylde sin dimensionering i modsætning til flere andre kommuner, der mangler elever.

”Dette er et glimrende eksempel på, hvordan vi kan løse to udfordringer på én gang. Vi hjælper ledige med at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Samtidig styrker vi et område, hvor der er brug for flere kvalificerede hænder. Så det er et initiativ, der gør en forskel for både de ledige og for fremtidens velfærd i vores kommune,” fortæller Karina Helmer, der er formand for Udvalget for Beskæftigelse, Uddannelse og Erhverv i Holbæk Kommune.

Gode resultater og lavt frafald

SOSU-forløbet starter med, at Jobcenteret i samarbejde med kommunens uddannelseskonsulent for SOSU-området afholder et informationsmøde, hvor eleverne hører om uddannelsen, lønforhold, arbejdsopgaver og hører uddannelseskonsulent og nuværende SOSU-elever fortælle om de mange muligheder, som uddannelsen byder på. Her kan de afklare, om SOSU-faget er noget for dem. Efterfølgende kan de søge ind på den egentlige SOSU-uddannelse som enten SOSU-hjælperelev eller SOSU-assistentelev. Under hele uddannelsen modtager de elevløn, hvilket gør det muligt for dem at deltage uden at skulle bekymre sig om økonomien. De fleste borgere som deltager i informationsmødet er fyldt 25 år og vil derfor modtage voksenelevløn.

”De foreløbige resultater taler deres tydelige sprog. Når ledige vælger at skifte branche, prøve noget helt andet og starte på uddannelsen, så gør vores indsats en forskel. Hvad vigtigere er, så oplever vi et meget lavt frafald blandt eleverne, hvilket er utrolig glædeligt, da vi som andre kommuner arbejder på at nedbringe frafaldet blandt vores elever. Samtidig er disse brancheskiftere vellidte på praktikstederne, da de kommer med noget livserfaring i bagagen og er vant til at være en del af en arbejdsplads, hvilket i sidste ende er til gavn for de borgere og kolleger, som de møder i praktikken,” fortæller Kristine Fredslund, uddannelseskonsulent i Holbæk Kommune.

Vil du også skifte spor?

Hvis du er ledig eller bare ønsker at skifte branche til SOSU-faget, så kan du tage kontakt til virksomhedskonsulent Birgitta Marie Jensen på e-mail birmj@holb.dk for mere information.

Jon Bender Larsen – pressefoto
Anja Lund – pressefoto