Efter to års udskydelse er Spirefestival endelig klar til at slå dørene op igen. Der er masser af fest og fordybelse i vente, når festivalen løber af stablen 4.-7. august.

Siden 2010 har Spirefestival inviteret alle interesserede ud på landet og ind i kunsten. De sidste to år har festivalen været aflyst grundet corona, men i år kan der igen sættes kryds i kalenderen den første weekend i august. Her kan festivalens gæster nyde den alternative, tværæstetiske festival i grønne rammer.

Det hele foregår på Hvidegaard på Tuse Næs med mere end 50 forskellige indslag, lækker mad og fællesskabende oplevelser midt i naturen. Og det er noget, arrangørerne ser frem til.
– I arrangørgruppen glæder vi os enormt meget til at byde frivillige, kunstnere og publikum varmt velkommen igen. Det har været hårdt at måtte undvære Spirefestival i flere år, men vi hungrer alle efter festen, fordybelsen, kunsten og fællesskabet. Nu må vi samles, og derfor er vi i fuld gang med forberedelserne, fortæller Kent Tonsgaard, medarrangør af Spirefestival.
Forberedelserne dækker blandt andet over renovering af områder, bygning af en ny scene, koordinering med leverandører og såning i køkkenhaven.

En bred palet af kunst

Uanset om dit kunstkompas er rettet mod musik, installationer, litteratur eller performances, kan du få oplevelser i din smag. Programmet byder nemlig på en bred palet af kunst. Der er progressivt metal, hjerteskærende pop og københavnsk hiphop. Du kan også se installationskunst og interaktive værker, lytte til digte og romaner samt være publikum til klassisk teater og moderne performance.

Blandt mange kunsterne optræder Morgan Helltown & The Lost Cause. Det nye folk/country-band skriver om lys og mørke og hylder skæve eksistenser. Der bliver på årets festival også skruet op for den alternative hiphop, når Byræven tager dig til stenbroens vitale åndehuller, rundt om de uslebne gadehjørner og helt ind i asfaltjunglens dragende afkroge med fortællinger om rodløshed, livsglæde og kampgejst.

Gæster kan også opleve wet plate-fotografier af Anneli Kunosson, en social installation med porcelæn af Anja Franke og meget andet. Kunsterne offentliggøres løbende på festivalens spritnye hjemmeside spirefestival.dk, og i maj er det fulde program klart.

Bæredygtige rammer

Siden sin begyndelse har Spirefestival haft bæredygtige rammer. Arrangørerne forpligter sig i fællesskab til at skabe mest mulig fest med mindst muligt aftryk på jorden. De forholder sig til bæredygtighed, hver gang de bygger nyt, udvider, booker kunstnere eller planlægger årets køkkenhave.

Et af Spirefestivals grønne initiativer er køkkenhaven. Den er giftfri og forsyner festivalen med 90 % af de grøntsager og krydderurter, der bruges i køkkenet den første weekend i august. Det betyder, at du som besøgende kan nyde velsmagende, hjemmelavede retter med grøntsager, der netop er høstet. Du kan ligeledes læske dig i skønne cocktails med mynte og blommer fra haven.

De grønne værdier kommer blandt andet også til udtryk i alt fra festivalens solcelleanlæg, samarbejdet med lokale leverandører og brug af genbrugskopper og genbrugsbyggematerialer.

Pressefoto