Sommeren er endelig over os, og nu kan den nydes med kaninerne Kille og Kalle. De tager børn og deres familier på en kulturel rundtur i Holbæk Kommune.

I denne uge bliver årets udgave af bogen ”Kille og Kalle på Kultur i Holbæk Kommune” omdelt til børn i kommunens daginstitutioner. Bogen henvender sig til 5-årige børn og omhandler de to kaniner Kille og Kalle, der tager på tur til forskellige kultursteder. Blandt andet stifter kaninerne bekendtskab med billedkunst på Æglageret, dyr på oplevelsescenter Nyvang og stjernebilleder på Observatoriet i Brorfelde.

Kulturbogen skal medvirke til, at børn og deres forældre får kendskab til og oplever varierede kulturelle tilbud i Holbæk Kommune. Derfor er det også gratis for alle 5-årige at deltage i de arrangementer, som bogen fortæller om.

”Kille og Kalle og på Kultur” udkommer netop nu før sommerferien, og det er ikke helt tilfældigt. På den måde kan børn og deres familier nemlig få et overblik over de forskellige kulturtilbud, inden sommerferien begynder.

– Det er en meget fin bog med gode fortællinger, illustrationer og muligheder. Jeg håber, at en masse 5-årige og deres familier vil læse bogen og benytte sommeren til at tage på tur rundt i kommunen og nyde alle de skønne kultur- og natursteder, som vi har. Efter over et år med nedlukkede kulturtilbud i hele landet, er der netop også nu et stort behov for fællesskabende oplevelser og aktiviteter. Det bidrager bogen med at skabe, fortæller Ole Hansen, formand og Udvalget for Kultur og Fritid.

Nu med lokalområder og interaktive sider

Kille og Kalle har i flere år vist vej ind i kulturen i Holbæk Kommune, men i år er det med flere stop på ruten. Kaninerne besøger også lokalområder udenfor Holbæk by, og det inkluderer et visit hos Skamstrup Mølle ved Mørkøv. Her drømmes om både bagning og smagning af brød.

Turen går også til naturskønne Skarresø i Jyderup, hvor Kille og Kalle sammen med læserne kigger på ænder, åkander og blomster. Måske dukker der også en havørn op, for det sker af og til, at den store rovfugl flyver en tur hen over søen.

Ved alle besøg reflekterer Kille og Kalle over stederne og det, der kan ske. Det lægger op til, at forældre læser højt for deres børn og sammen laver nye fortællinger om egne besøg ved kultur- og naturstederne. I årets udgave af bogen er den dialogiske læsning udvidet yderligere. Her er der interaktive sider, hvor forældre stiller spørgsmål til barnet. Ud fra illustrationer er det eksempelvis

”Hvad mon vi vil se?” og ”Hvor mon vi skal hen?”. Det er med til at udvikle børns sprog og forståelsen af, hvor i lokalområderne de kommer fra.
Bogen er skrevet af Maj-Britt Westi, som også står bag Læsefidusen, og er illustreret af Dorte Pontoppidan Thyssen, der er kendt fra billedbøgerne om Kamma. De er begge lokale, hvilket skinner igennem i de veludførte fortællinger og tegninger.

Pressefoto