Rundvisning i Bakkekammen 45 og vandretur langs sømileruten på Holbæk Havn.

Bakkekammen 45 er opført af Marius Pedersen i 1929. Han var en af foregangsmændene bag Bedre Byggeskik og har tegnet 10 af husene på Bakkekammen i Holbæk.

På en gåtur rundt i kvarterer hører vi om tankerne bag Bedre Byggeskik og om det, der kendetegner denne arkitektoniske retning. Vi kikker ind i haven til Bakkekammen 40, som er en af Ivar Bentsens hovedværker fra 1917 og slutter af med at besøge Marius Pedersens eget hus på Bakkekammen 45. Her boede og arbejdede han indtil sin død i 1965. Enken blev boende indtil 2007, hvorefter huset blev indrettet til Danmarks eneste interiørmuseum for Bedre Byggeskik.

Huset står urørt med originalt indbo og farvevalg på vægge og døre, inkl. spisestuens tapet tegnet af enken til huset.

På grunden lå tidligere en frugtplantage, og en del af de gamle frugttræer står stadig i den overdådige have bag huset. Forhaven blev i 2022 ført tilbage til sit oprindelige udtryk.

Tid: 26. maj kl. 10.00-11.30

Mødested: Mødested: foran Bakkekammen 40, 4300 Holbæk.

Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via vestmuseum.billetexpressen.dk

Bakkekammen set fra havesiden. Foto: Museum Vestsjælland

Sømileruten

De kyndige guider på dagens vandretur er Finn Andersen og Søren Munkholm Jensen fra Holbæk Træskibslaug. ”Sømileruten” er, som navnet antyder, en vandringsrute på 1 sømil (1,852 km). Den går fra Holbæk Havns vestlige afgrænsning ved Holebæk, langs hele havnestrækningen og ender ved Labæk tæt på Anneks-havnen. Finn Andersen og Søren Munkholm Jensen fortæller om havnens historie fra de første sikre beretninger om Holbæk Skibsbro fra 1328, om Gamle Havns tilblivelse til den Nye Havn (Trafikhavnen) fra 1920’erne. I dag er alt forandret i Nye Havn med 500 boliger og flere fritidsaktiviteter.

OBS!! Vi afslutter ved Annekshavnen og skal gå tilbage. Vandringen er således samlet på 3,7 km.

Tid: 26. maj kl. 13.00-14.30.

Mødested: ”Gl. Havn” på Midtermolen. Havnepladsen 3B, 4300 Holbæk.

Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via vestmuseum.billetexpressen.dk. Sømileruten er ikke velegnet for gangbesværede.

 

Sømileruten ligger langs Holbæk Havn. Foto: Museum Vestsjælland