Kælkevejr: Når sneen falder, trækker kælkebakkerne i de vestsjællandske børnefamilier, men giver også typisk lidt ekstra at se til på skadestuerne. GF Forsikring på Vestsjælland guider dig til at sikre den gode oplevelse i sneen og styre udenom et uventet erstatningsansvar.

Vejrudsigten lover sne, og i mange vestsjællandske hjem betyder det som naturlig konsekvens, at børnene allerede står på spring til at bevæge flyverdragt og kælk mod nærtliggende kælketinder. Og når den hvide vinter ind imellem udebliver herhjemme, forstærker det blot både lysten og trængslen på de lokale bakker

Derfor mærker man også typisk de oplagte kælkedage i travlheden på skadestuerne, når det, der skulle have været sjov og familiehygge desværre også ganske ofte ender i sammenstød og personskade.
I værste fald kan man udover en brækket arm eller et forslået haleben også komme hjem med et uventet erstatningsansvar.

En ansvarsforsikring er ikke lovpligtig i Danmark. Det betyder, at hvis et sammenstød på kælkebakken udløser et erstatningsansvar, så kan den, der bærer skylden, stå tilbage med en større regning til eks. tabt arbejdsfortjeneste. Derfor er det ifølge Per Haulund, Skade- og policedirektør ved GF Forsikring, vigtigt at sikre sig, at man har en privat ansvarsforsikring inden turen på kælkebakken.
-Vi har i Danmark ikke en lov, der regulerer vores færden på kælkebakken, og man skal være bevidst om, at man kan komme hjem med et erstatningsansvar, hvis man rammer en anden person eller på anden måde har udvist uagtsomhed, der ender med skade på en anden person. Derfor er det helt afgørende, at man har en privat ansvarsforsikring, siger Per Haulund.

På med hjelmen

Hos GF Forsikring opfordrer man også til, at man inden kælketuren taler med børnene om, hvordan man bedst muligt skaber en sikker oplevelse i sneen.

– Vi råder altid til at medbringe den sunde fornuft. Brug en CE-mærket hjelm. Lad være med at sætte kælken i gang, hvis ruten er trafikkeret. Kig efter forhindringer, der måske kan være sjove, men også farlige, og tjek, at kælken ikke kan løbe ind i en skov eller ud på en vej. På den måde minimerer man risikoen for skader betragteligt, siger Per Haulund.

Gode råd til kælkebakken

• Tag med dit barn på kælkebakken.
• Brug en hjelm, som er CE-mærket.
• Arme og ben skal holdes inde i kælken.
• Skab overblik over kælkebakken, så du ved, om der er små bump, træer eller sten på skråningerne.
• Sørg for, at kælken ikke løber ud på en trafikeret vej.
• Lær dine børn, at det er bedst at gå med fronten op ad bakken, så man har øje på modkørende kælke.
• Vælg en hvid kælkebakke, så kører du nemlig ikke på is, og fald er derfor mindre hårde.
• På www.kaelkebakke.dk/kort/ kan du finde gode kælkebakker i dit lokalområde.

Foto: ABW