Black Week er højsæson for onlinehandel og dermed også for netsvindlerne. Der findes ingen tal specifikt for den uge, men samhandelsbedrageri, som er en handel mellem to parter, udgør størstedelen af den økonomiske it-kriminalitet, som politiet registrerer. Alene i 2021 modtog Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi 1.586 anmeldelser fra private vestsjællændere, der havde oplevet it-relateret økonomisk kriminalitet.

– Der er desværre hvert år mange, som ryger i fælden, når der skal handles online. Man forblændes nemt som forbruger, og det ved svindlerne desværre godt. Risikoen er særlig stor op til Black Week – derfor opfordrer vi hvert år net-shopperne til at være opmærksomme og at bruge deres sunde fornuft, lyder det fra Per Haulund, der er skadedirektør ved GF Forsikring.

Forbrugsfest er fornuftstest
Når der er mange penge at spare på en hurtig handel, så kan man glemme at bruge sin sunde fornuft. Der er svindlere på lur, og den gode følelse af at man har sparret penge på julegaverne forsvinder hurtigt, når varerne aldrig dukker op, og netbutikken er efterfølgende er lukket. Men et hurtigt baggrundstjek kan redde én fra at blive svindlet.

– Handl kun med webshops og butikker, man kender. Og sørg for at web-adressen er den rigtige, da svindlere kan bruge det rigtige navn og logo, men adressen er ikke den rette. Plejer adressen at være .dk, så stop handlen hvis den nu er .com, .eu eller .org. Det kan være en svindelside, selvom den ligner den originale på en prik. Det vigtigste råd er dog, at man bruger sin fornuft – selvom man gerne vil handle hurtigt og billigt, lyder det fra Per Haulund.

Udover at man skal passe på tvivlsomme hjemmesider kommer Per Haulund også med det gode gammeldags råd til dem, der handler i de fysiske butikker: Tøm bilen, før tyven gør det. Eller med andre ord: Lad ikke varerne ligge frit fremme i bilen, så det frister tyvene.

Råd til sikker nethandel
• Kig efter e-mærket og køb kun fra webshops, du kender i forvejen. Kendte webshops er sikre at handle med – og har webshoppen et e-mærke, leverden op til dansk lovgivning.

• Brug kreditkort eller MobilePay. Undgå at handle med webshops, hvor betalingen ikke kan klares med MobilePay eller kreditkort. Brug totrins-godkendelse og hold øje med, at forbindelsen er sikker. Se efter https i starten af webadressen.

• Vær opmærksom på webadressen. Svindlere kan oprette webshops, som ligner kendte webshops. Se derfor på webadressen, for fremstår siden dansk men slutter på .com, .eu eller andet end .dk kan det være en kopiside. Søg også selv efter webshoppen i din browser fremfor at klikke på en annonce på sociale medier.

• Undersøg webshoppen. Er der stavefejl eller underlige skæve beløb på varerne, skal man være varsom. Søg også på webshoppens navn og se om der findes anmeldelser. Er der anmeldelser, men er disse skrevet indenfor kort tid, så kan det også være svindel.

• Brug din fornuft. Har du fundet et tilbud, som slår alle de andre med længder, så hold igen. Lyder det for godt til at være sandt, så er det det nok også.

Midt i jagten på de nye, lækre varer under Black Week kan et tilbud, der slår alle andre med længder, godt være lokkende. Men lyder det for godt til at være sandt, så er det det formentligt også. Så pas på de lidt for gode tilbud, lyder rådet fra GF Forsikring. Arkivfoto: GF Forsikring