To kunstprojekter slår snart rødder på Holbæk Fælled. Her kan du betragte tre arkitektoniske skulpturer og deltage i fællesskabende performancekunst.

Værket ”Stråhatte på Fælleden” er tre arkitektoniske skulpturer med undertitlerne ” Iris”, ”Lili” og ”Flora”. De etableres permanent på Holbæk Fælled, og det sker i forbindelse med skabelsen af kunst langs Istidsruten – den 390 km cykel- og oplevelsesrute i Midt- og Vestsjælland. På én og samme tid mimer skulpturerne hatte, huse på pæle, en stråtækt hytte, beklædningsgenstande og et bosted. De laves af materialer som strå, halm og træ og spiller dermed sammen med deres naturlige omgivelser.

”Hobbies” er titlen på det andet kunstprojekt. Det er en performance om fællesskaber, forskellighed og forsamlinger, og den forbinder de tre nye skulpturer med lokale aktører og Fælledens ånd. Helt konkret inviteres foreninger og borgere til at deltage ved indvielsen af skulpturerne 18. september, hvor der opføres en forestilling på multiarenaen på Fælleden.

Forestillingen opføres sammen med borgere, der på forhånd kan komme med input til forestillingen om deres personlige hobbyer, og hvilken betydning de har. Blandt alle bidragene bliver der trukket lod om to gavekort på 5000 kr. fra Kultur og Fritid i Holbæk Kommune. Pengene kan bruges til at afholde aktiviteter i foreningen.

”Stråhatte på Fælleden” er skabt af den anerkendte kunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen, der også står bag performanceværket. Begge projekter er finansieret af Statens kunstfond og Holbæk Kommunes eventpulje, og den kommende kunst vækker begejstring hos formanden for Udvalget for Kultur og Fritid i Holbæk Kommune.

– Det er nogle spændende skulpturer, som jeg glæder mig meget til at se, når de står klar 18. september. De styrker Fælleden som rekreativt område, hvor besøgendes nysgerrighed på værket og dets placering kan åbne for uventede oplevelser. Og med performancedelen peger projektet sammen med et bredt udsnit af foreningslivet på det store potentiale, der ligger i Fælleden og områdets størrelse, fortæller Ole Hansen, formand for Udvalget for Kultur og Fritid.

Den kunstneriske intention

”Stråhatte på Fælleden” er en del af kunstformen Land art, hvor naturen spiller en central rolle. Skulpturerne laves af 98 procent naturmaterialer og spiller sammen med de eksisterende omgivelser. Alligevel overrasker værket ved at være et surrealistisk møde, når Istidsrutens cyklister og Fælledens gående når klyngen af skulpturer i Fælledens østlige del. Det arkitektoniske værk har også en Land art-egenskab i kraft af den iboende forgængelighed. Det er intentionen, at værket ændrer sig over tid, og det hjælper de valgte materialer med til.

De 240 cm høje hatte på ben mangler kroppe at blive båret af, og derfor kalder værket på interaktion med Fælledens brugere. Under hovedformene placerer kunstneren derfor podier af natursten fra en lokal grusgrav, så man kan stille sig direkte ind under hatten og “tage den på”. Podiet kan også bruges som siddeplads efter behov.

Værket handler om fællesskaber, forskellighed og forsamlinger, der relaterer sig til Holbæk Fælled som samlingspunkt for mange forskellige aktiviteter. Herunder DGI-stævner, håndbold og bueskydning. Foreningslivet i Holbæk er mangfoldigt og vigtigt, og med brugen af hatten som symbol stiller kunstneren spørgsmålet: kan foreningslivets samles under en hat?

Læs mere om ”Hobbies” samt hvordan man kommer med input og deltager i konkurrencen her: https://holbaek.citizenlab.co/da-DK/projects/hobbies-kan-vi-samle-foreningslivet-under-en-hat

Foto: ABW