Det er på mandag d. 8 august at skolerne starter op efter en lang sommerferie.

Det betyder at børn svinger i disse uger kulørte tasker på ryggen for at tage i skole for første gang. Samtidig vender større børn tilbage til skolen, og ens for dem alle er, at de hver morgen og eftermiddag skal ud og hjem. Det er derfor vigtigt at der udvises ekstra opmærksomhed overfor hinanden. Uanset om man er bilist, cyklist eller fodgænger. Dog særligt overfor ‘de nye og små’.

Har du et barn som skal cykle i skole, så kan du læse Rådet for Sikker Trafiks 10 gode råd til, hvordan du kan træne dit barn til at færdes alene i trafikken.

13874785_1132743343464494_1885247283_n10 gode råd

1. Træn skolevejen på cykel eller til fods med dit barn – både inden skolestart og i løbet af skoleåret.

2. Øvelse gør mester. Træn derfor ruten sammen rigtig mange gange, så sikrer du, at de gode vaner sidder ‘fast’ hos barnet – også når han/hun engang skal tage vejen alene. Tal også om, hvad I skal huske at kigge efter og passe på.

3. Vælg den sikreste rute til skolen, ikke den hurtigste. En sikker rute går eksempelvis via gang- og stisystemer, gangbroer og -tunneller, og så skal der være lyssignaler dér, hvor I skal krydse vejen.

4. Er det svært at få tid til at cykle eller gå sammen til skole hver dag, kan I med fordel vælge en ugentlig gå- eller cykledag. Det giver både motion og god træning i trafikken for dit barn.

5. Har I meget langt til skole, kan I eventuelt parkere bilen et stykke væk fra skolen og gå det sidste stykke vej sammen, så dit barn får erfaringer med at gå i trafikken.

6. Lær dit barn de basale regler i trafikken: Stop ved rødt lys og ved kantstenen, se dig for til begge sider og gå kun over vejen på sikre steder, hvor I kan orientere jer ordentligt.

7. Hvis I cykler sammen, så husk hjelmen og lær dit barn at give tegn til stop og tegn for at dreje, så de andre trafikanter kender jeres intentioner.

8. Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne, for børn har ikke det samme overblik, som du har.

9. Husk, at du er rollemodel for dit barn. Barnet ser i høj grad på, hvad du gør, og ikke hvad du siger. Hvis du ikke selv bruger cykelhjelm og ofte går over for rødt, er det svært for dit barn at forstå, at det skal opføre sig anderledes.

10. Tjek om skolen har en trafikpolitik, som handler om skolens regler og indsatser på området – og læs den.

Du kan læse mere på ‘Rådet For Sikker Trafik’ lige her. Der er også gode råd til bilisterne, som naturligvis også skal huske at kører ‘pænt’ og tage ekstra hensyn til de små, ‘bløde’ og nye i trafikken.

Pas på hinanden derude og hav tålmodighed, så alle kan komme sikkert frem og tilbage.