Det trækker op til storm over Vestsjælland og resten af Danmark. Perioden fra efterårsferien og frem til marts er kendt som vores stormsæson, og stort set alle de voldsomste storme har da også vandret forbi netop her.

Derfor giver det god mening at sikre, at dit hus og haven er rustet og klar til mødet med den næste vinterstorm, når vi rammer den blæsende højtid.

Som husejer har man faktisk selv et ansvar for at forebygge stormskader, hvis man efterfølgende vil have hjælp fra sit forsikringsselskab. Og heldigvis kan langt de fleste skader forebygges ved at gå hus og have grundigt igennem som forberedelse.

– Stormskader dækkes typisk kun, hvis de forsikrede bygninger er forsvarligt vedligeholdt. Så vores klare råd er, at man som husejer vedligeholder sit hus og forbereder sine udendørsarealer kontinuerligt og ikke bare venter på stormvarslet fra DMI, siger Per Haulund, skade- og policedirektør hos GF Forsikring, der har afdelinger i Sorø, Slagelse og Holbæk. 

Tagsten, hegn og drivhuse topper skadelisten
Mange husker orkanen Allan, der sidst i oktober 2013 hærgede store dele af Danmark. Og det er da også den orkan, der topper listen over flest skader i de seneste 10 år hos GF Forsikring med hele 8649 anmeldelser. Mange af skaderne var såkaldte typiske stormskader, som stadig er klassikere ved stort set hver eneste storm.

– De stormskader, vi typisk ser, er skader på tagsten, drivhuse eller hegn, så det er gode steder at starte. Men god stormsikring indebærer også en grundig gennemgang af husets facade, træer, rækværker og terrasser, og at man får fastgjort alle de ting, som vinden kan flytte, siger Per Haulund.

Gode råd til stormsikring

Stil løse ting væk
Stormskader på genstande udenfor dit hus bliver ikke nødvendigvis dækket af din indboforsikring. Flyt derfor grill, havemøbler, parasol og terrassevarmer til et skur, en kælder eller en lukket garage.

Inspicer træer og hegn
Undersøg grundens træer – måske bør nogle fældes eller beskæres, så de undgår at rådne eller gamle træer og løstsiddende grene falder ned over dine eller naboens bygninger og biler i den næste storm. Hegn og plankeværker bør gennemses og afstives efter behov.

Tjek dit hus
Tag fat i alle tagrender, antenner og træværk på dit hus og mærk efter, om de sidder ordentlig fast. Hvis ikke, bør de sikres. Kig også taget efter for løse tagsten og murene efter for revner og sprækker.

Flip trampolinen
Trampoliner flyver nemt væk i storme og kan forsage store skader. Hvis du ikke kan flytte trampolinen indendørs, så vend den på hovedet og læg noget tungt ovenpå den. Alternativt kan du afmontere dugen.

Hav lygten ved hånden
Går strømmen under en storm, er det praktisk at have en lygte liggende i huset og ikke i bilen eller skuret. Mens stormen raser, bør du nemlig altid forblive indendørs.

Stormstyrke: De fem voldsomste storme

Orkanen Allan (28. oktober 2013), 8649 skader
Orkanen Bodil (5. december 2013), 4895 skader
Stormen Gorm (29. november 2015) 1926 skader
Storm (uden navn) (26. november 2011) 1.145 skader
Storm (uden navn) (9. februar 2020) 1065 skader

Kilde: GF Forsikring. Listen repræsenterer de fem voldsomste storme i de seneste ti år bedømt efter, hvor mange skader der blev anmeldt til forsikringsselskabet GF Forsikring.

 
Foto: JTL