Gæsterne på Observatoriet kan frem til 23. februar få en ekstra oplevelse, når de besøger opdagelsescenteret. Den store, karakteristiske Meridiankredskuppel er nemlig indrettet med udstillingen med navnet Rundt om Månen.
En fejring af 50’året for månelandingen
Udstillingen “Rundt om Månen” er skabt af Dansk Selskab for Rumfartsforskning i anledningen af, at vi i år fejrer 50-året for den første bemandede månelanding. Udstillingen inviterer til en tur rundt om månen, hvor gæsterne både kan føle historiens vingesus og lære om rumkapløbet, Apollo-programmet og månelandingerne. Udstillingen giver også et indblik i, hvad fremtiden bringer: Hvor er vi nu, og hvad er planerne for at vende tilbage til Månen?
Udstillingen er både for børn og voksne. I rummet kan man blandt andet sætte sig i den tidstypiske kulisse og se opsendelsen fra 1969 eller se nærmere på Månen gennem 3D briller. For de mere læselystne er der adskillige beskrivelser om både fortid og fremtid.
En helt særlig kuppel
Meridiankredskuplen blev støbt som det første på Observatoriet i 1950 og stod færdig i 1953. Kikkerten i kuplen blev brugt til at lave nøjagtige positionsbestemmelser for himmelobjekter. Da man skulle beregne Apollo 11’s bane, for at de første mennesker kunne lande på Månen, benyttede man efter sigende data fra meridiankreds-kikkerten, som dengang var den bedst kalibrerede og nøjagtige i verden til at opmåle himmellegemers position.
I 1983 blev kikkerten flyttet til La Palma, og virker den dag i dag under et samarbejde mellem Danmark, England og Spanien. Den er nu helt fuldautomatisk og kan styres fra en computer, fx fra Danmark.
Dansk Selskab for Rumfartsforskning
Dansk Selskab for Rumfartsforskning er en frivillig forening, der har til formål at udbrede kendskabet til rumfart og rummet. Selskabet blev grundlagt den 20. september 1949 og er et af verdens ældste rumfarts-selskaber. I 2019 fejrer selskabet 70-års jubilæum. Læs mere på rumfart.dk.