Åbning af særudstilling RØDE MOR på Holbæk Museum tirsdag den 12. september kl. 15.

I 2017 erhvervede Odsherreds Kunstmuseum 65 plakater af kunstnergruppen RØDE MOR. Et udpluk af denne samling er nu tilgængelig i en særudstilling på Holbæk Museum.

Flere af Røde Mor-medlemmerne kom fra Vallekilde og tilhørte Trier familien. Hvor de tidligere Trier generationers kunst var præget af højskolens frisind og åbenhed, var medlemmerne i Røde Mor optaget af at opdatere højskolens ligefremme måde, hvorpå man adresserede samfundsmæssige og politiske emner.

Kunsterkollektivet på Tuse Næs bestod i et lille tiår, fra 1969 – 1978, og omfattede op mod tyve personer, der arbejdede i en grafikgruppe og en musikgruppe.  Man lagde ikke synderlig vægt på det individuelle kunstneriske udtryk, men udførte mange fællesværker, hvor de forskellige medlemmer hver udførte en mindre del af den enkelte plakat.

Røde Mor plakaterne havde et direkte politisk sigte. De vil gøre op med den borgerlige kultur og anvende plakaterne i bestræbelsen på at forandre tingenes tilstand – mindske forureningen, forbedre kvindernes forhold og ændre det kapitalistiske samfund i en socialistisk retning.  Men også konkrete politiske spørgsmål, som lærlingeløn og militærnægter-spørgsmål tages op. Derfor er plakaterne en så velegnet kunstform, fordi budskabet kan udtrykkes klart og enkelt, og nå ud til mange samtidigt.

Alice Faber fra Røde Mor åbner udstillingen, og alle er velkomne.

 

Grafik: RØDE MOR.