Knap otte ud af ti skolebørn spænder hjelmen, når de skal cykle til skole, viser nye tal fra Rådet for Sikker Trafik. Bedst ser det ud blandt de yngste, mens teenagerne halter efter.

Klik! Det tager kun et øjeblik at sætte hjelmen på hovedet og spænde den fast, og det gør stadig flere børn, når de skal i skole. Det viser den årlige cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik.

Brug af cykelhjelm, foto: RfST

Flere end 7.800 børn i 33 byer er gennem 2019 blevet observeret ved deres skole, og i forbindelse med skolestart offentliggør Rådet for Sikker Trafik nu tallene. Tallene viser, at i gennemsnit bruger 78 % af skolebørnene en cykelhjelm, når de kører på cykel til skole. Det er rekord. Da Rådet for Sikker Trafik i 2004 begyndte at tælle brugen af cykelhjelm blandt skolebørn, lå tallet på 33 %.

De yngste børn slår rekord
Når man ser på de forskellige aldersgrupper, så ligger de yngste børn i top i forhold til at bruge cykelhjelm. Hele 94 % af de 6-9-årige kører med hjelm, mens tallet er 55 % for skolebørnene over 12 år.

– Mens de yngste børn ofte gør, som mor og far siger, når de får besked på at tage en cykelhjelm på, så har vi en udfordring med teenagerne. Selv om vi også har set en stigning i antallet af teenagere, der bruger cykelhjelm, så halter de langt bagefter de yngste børn, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Forældre kan gøre en forskel
For at få flere teenagere til at bruge cykelhjelm er det vigtigt, at forældrene har fokus på det i deres snak med børnene. Selv om børnene er blevet ældre og måske giver udtryk for, at de ikke gider tale om trafik, så er det vigtigt, at man bliver ved med at tage emnet op.

I forbindelse med den aktuelle skolestartskampagne “Børn på vej” har Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden derfor også fokus på teenagerne med kampagnen “Teenager i trafikken”. Den kampagne henvender sig til forældrene med gode råd om, hvordan de fx kan få deres barn til at spænde hjelmen.

– Når vi ser på ulykkestallene, så er der markant flere teenagere, der kommer til skade i trafikken sammenlignet med de yngste skolebørn. Teenagerne færdes mere på egen hånd og tager nok også flere risici i trafikken end de yngre. For at passe på dem, er det vigtigt, at endnu flere af dem begynder at bruge en cykelhjelm. Og der spiller forældrene stadig en vigtig rolle, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

I en tidligere undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden siger 41 % af de 13-16-årige, at det kan få dem til at overholde reglerne i trafikken, hvis forældrene stiller krav til det. Med andre ord spiller forældrene stadig en rolle, selv om teenageren måske laver himmelvendte øjne og sukker højlydt, blot man nævner ordet cykelhjelm.

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har på en kampagneside samlet en række gode råd fra bl.a. en psykolog, en hjerneforsker og en speciallæge, som kan hjælpe forældrene med at tage trafiksnakken med deres barn.