Nu kan løbere igen skifte asfalten ud med skov, grus og mudder, når vinterens populære crossløb vender tilbage for ottende gang lørdag d. 7. januar 2023 på Fælleden i Holbæk.

Crossløb er trailløb

Motionsløbet på Fælleden er det tredje af fem crossløb, der afholdes forskellige steder på Midt- og Vestsjælland. Vi kalder det cross, men vi løber trail. Det populære løb har tidligere samlet op mod 800 løbere, der har kæmpet sig over bakker, gennem mudder og smukt terræn. Løbene er for mange af deltagerne en god motivationsfaktor til at holde vintertræningen ved lige.

Arnolds Bjerg tager pusten fra enhver

Bag de fem crossløb står DGI Midt- og Vestsjælland og flere forskellige løbeklubber. Lørdag d. 7. januar er Holbæk Løbe- og Motionsklub og Atletikforeningen Fremad Holbæk medarrangører, og har i fællesskab sammensat ruterne gennem Fælleden, for de kender området ud og ind. Her venter brede grusstier, smalle spor, stejle skråninger, store græsarealer og muligvis mudder, alt efter, hvordan vejret arter sig. Et udfordrende terræn med mange sving og rødder.

”Vi glæder os til at vise vores flotte natur og lidt barske terræn frem. Vi har lavet nogle unikke ruter, som man ikke selv ville kunne løbe på egen hånd. Ruterne er grundigt markeret, og vi har frivillige vejvisere ude i terrænet, så alle kommer godt igennem. Ruterne er designet, så løberne får alt det bedste med fra området. Arnolds Knold, som kan tage pusten fra enhver, skal selvfølgelig tilbagelægges flere gange,” siger Holbæk Løbe- og Motionsklubs næstformand, Jesper Dissing, der sammen med Søren Helmer, bestyrelsesmedlem i Atletikforeningen Fremad Holbæk, står bag ruteplanlægningen.

Søren Helmer, som selv er inkarneret crossløber supplerer: ”Det bliver en super dag i terrænet, hvor løberne får sat både deres kondition og teknik på prøve. Der er formentligt et par ret våde steder ved søerne, så ingen kommer tørskoet igennem. Det kunne da også være fedt, hvis vi kunne lokke nogle af de lokale Holbæk-borgere ud og løbe hos os og blive bekræftet i, at alle kan være med. Vi glæder os til at byde alle løberne velkommen til vores hood.”

Distancer for de fleste

Crossløbet byder på tre distancer – 3 km, 6 km og 9 km. Hermed har alle, uanset løbekunnen, mulighed for at være med. Yngste deltager er under 11 år og ældste løber over 80 år.

“Vi rummer alt fra meget hurtige løbere til motionister, der mest af alt løber for oplevelsen. Vi gør vores ypperste for at give alle løbere, uanset niveau, optimale betingelser. Vi starter 6 kilometer- og 9 kilometer-løbene i heats med de hurtigste løbere forrest. Det giver spredning allerede fra starten, og får de hurtige væk, inden de mindre hurtige følger efter. 3 kilometer-løbet afvikles først, og alle deltagere starter samtidig”, siger Christina Otto Jensen, løbekonsulent i DGI Midt- og Vestsjælland og fortsætter:

“Det kræver ikke særligt udstyr for at deltage, men en god investering er et par trail-sko, der kan gøre det nemmere at komme gennem årstidens smattede og glatte terræn. Om vinteren ved vi aldrig helt, hvordan underlaget arter sig, så sko med et godt greb er alfa-omega.”

Løbeoplevelser på unikke ruter

Crossløbene har efterhånden mange år på bagen, men interessen for at løbe i grus, mudder og på bakker er stor.

“Vi oplever stadig stor interesse for denne form for løb, hvor det ikke kun handler om distancen, men også om oplevelsen. I vores crossløb er underlaget skiftende, og det udfordrer både puls og teknik. Det er en oplagt måde at prøve kræfter med nye ruter, hvor man ellers ikke ville komme ud at løbe i det midt- og vestsjællandske, og så er der bare en rigtig god stemning og hyggelig atmosfære,” afslutter Christina Otto Jensen.

Tid og sted

Du kan stadig nå at tilmelde dig løbet, ligesom det også er muligt at tilmelde sig på dagen.
Tjek: https://www.sportstiming.dk/event/10857
Kl. 10.30: ca. 3 km (tidsgrænse 35 minutter)
Kl. 11.15: ca. 6 km og ca. 9 km i heats á ca. 50 løbere med et minuts mellemrum

 

fotograf Bjarne Kubel fra Kubel Foto