Foto: Holbæk Teater

På søndag den 30. april fylder skuespiller Per Pallesen 75 år. Men alder er ikke noget, der stopper den folkekære entertainer. Allerede den 22. maj starter han prøver på sommerforestillingen ”Jorden Rundt i 80 Dage” på Holbæk Teater, som han skal instruere. Forestillingen får premiere den 12. august i Holbæk Museumsgård.

Per Pallesen er uddannet skuepiller fra Aalborg Teaters elevskole i 1966. Og det er da også fra hans over 50-årige virke, at vi alle kender Pallesen, der oprindelig er uddannet som sparekasseassistent.

Han debuterede som den talende kamel i ”Folk og røvere i Kardemomme by” og har siden i den grad sat sit fodaftryk på dansk film & TV, scenekunst og revy. Gennem årene har han haft et hav af roller i teaterforestillinger, revyer, shows, film, radio og tv-udsendelser. Rollerne har primært været i det musikalske og lystspilprægede repertoire. Han har bl.a. været med i det musikalske “Pallesen & Pilmark flygelshow”, som tjener Boldt i “Matador”-serien, forestillingerne “Styrmand Karlsens flammer”, “Spillemand på en tagryg”, “Les Misérables” og “Den stundesløse”.

Allerede siden 70’erne har Pallesen instrueret teater- og revyforestillinger. I 1974 havde han sin debut som teaterinstruktør med “Rocky Horror Show” på Gladsaxe Teater. Han har instrueret mange teater og revy-forestillinger bl.a. Gilbert og Sullivan-operetten “Piraterne fra Penzance” (som i øvrigt er på programmet i den kommende sæson på Holbæk Teater.)

Pallesen giver endnu en klassiker en på sinkadusen
Til sommer instruerer Per Pallesens Holbæk Teaters sommerforestilling ”Jorden Rundt i 80 Dage”, som hans skuespiller-kollega Flemming Jensen har lavet en uforskammet fri fortolkning af. Aftalen med Holbæk Teater kom i stand allerede sidste forår og de indledende møder med kapelmester, scenograf og kostumedesigner er allerede taget.

Selv om jordomrejsen denne sommer forbliver i Holbæk Museumsgård, er den 75-årige fødselar glad for at rejse og han har bl.a. skrevet bøger om restaurantlivet i Trastevere i Rom, hvor han selv har en lejlighed.

Og så har han en særlig kærlighed for vin. En hobby han har haft siden 1962. Det til trods, hævder han selv at være en amatør i vinens verden, men han er nu nok nærmere ambassadør – for få har som han medvirket til at udbrede interessen for vin i Danmark med stor gennemslagskraft.

Også denne viden har han generøst delt med holbækkerne i forbindelse med en af Holbæk Teaters herresaloner for et par år siden.

Sommerforestillingen ”Jorden Rundt i 80 Dage” har premiere den 12. August i Holbæk Museumsgård. I løbet af spilleperioden, som løber frem til den 3. September, kommer publikum til at kunne opleve Per Pallesen på tæt hold til en eksklusiv ”aftertalk”. Det er kun en enkelt dag, som teatret løfter sløret for, når de lancerer hele deres kommende sæson i starten af juni.