På bare fem år er Holbæk Padel Klub vokset så meget, at den nu er blandt kommunens største foreninger. Fokus er på fællesskabet og medlemmernes sundhed – blandt andet i form af et samarbejde med Sundhedscentret.

”Padel har gjort, at jeg er kommet ud at røre mig op til to timer ad gangen flere dage om ugen, hvor jeg ellers bare havde siddet derhjemme.”

”Der var en kæmpe motivation for mig i at gøre noget sundt, der samtidig er sjovt, for så er det meget mere motiverende for mig at træne.”

”Jeg er så glad for, at jeg har fundet en fed sport, hvor min krop kan følge med – det har givet mig mere livskvalitet og livsglæde.”

Jesper, Gitte og Lene er blot tre af godt 1.460 medlemmer i Holbæk Padel Klub (HPK), men både hver især og til sammen repræsenterer de, hvad foreningen er lykkedes med – nemlig at styrke både sundheden og fællesskabet. De er nemlig alle tre blevet både sundere, mere aktive og har fundet ligesindede i sporten.

”Jeg var i absolut kageform, da jeg startede for to et halvt år siden. Men padel er et spil, hvor man kan være med på mange niveauer, så jeg har stille og roligt i mit eget tempo kunnet spille mig i form sammen med andre. Og så har klubben gjort virkelig meget for det sociale, og det er bare nemmere og federe at komme af sted og være aktiv, når de arrangerer turneringer, events og ture for alle,” fortæller Jesper Sørensen, der også har fået flere af hans venner med i padelklubben, efter han selv er blevet bidt af både sporten og sammenholdet.

Fra kronisk syg til medalje ved danmarksmesterskaberne

For flere af medlemmerne har mødet med padelsporten og fællesskabet i HPK været livsændrende.

Lene Steen-Roed er tidligere badmintonspiller på eliteplan, men måtte stoppe, da en sjælden kronisk sygdom gjorde det umuligt for hende at fortsætte. Sygdommen, der hedder myasthenia, hæmmer signalstoffet fra hjernen ud til musklerne, så kroppen ikke får samme signaler som en rask person. Det giver blandt andet dobbeltsyn, ekstrem muskeludtrætning og kronisk træthed.

”Padel er godt for mig, for det er ikke stationære øvelser, hvor jeg hurtigt bliver udtrættet i musklerne, og så går det langsommere end badminton, så min krop kan følge med. Og så giver det mig rigtig meget, at jeg stadig kan dyrke noget sport, som jeg ikke bliver træt af, og hvor jeg kan dyrke det på et plan, hvor jeg har succes. Jeg har stadig et konkurrencegen fra badmintontiden, og det kan jeg få dyrket på padelbanen”, fortæller Lene, der er blevet så bidt af sporten, at hun stiller op til stævner, er kommet i top-40 i Danmark med sin doublemakker og har vundet bronze ved DM for damedouble i alderskategorien plus-45.

”Så er det også foreningslivet. Jeg har været i foreningslivet hele mit liv i badminton, som har givet mig så meget. Så røg jeg ud af det i nogle år, fordi jeg ikke kunne spille badminton, og nu er jeg bare helt involveret i det igen og er kommet med i bestyrelsen. Så det er bare så fedt at være med i det igen”, slår Lene fast.

Fra inaktiv til 156 træningsdage på et år

For Jesper Sørensen har mødet med HPK betydet, at han har byttet sofaen ud med padelbanerne, hvor han er at finde i hvert fald tre dage om ugen. Det er en stor ændring for Jesper, der tidligere ikke dyrkede meget motion.

”Jeg havde spillet en lille smule squash, men lavede i virkeligheden ikke det store. Så hev et par venner mig med til padel, og det var bare nemt at gå til og sindssygt sjovt. Så vi meldte os ind med det samme og købte udstyr og det hele. Det første år, jeg var medlem, spillede jeg 156 gange på et år,” fortæller Jesper, som har været med i HPK i to et halvt år.

Selv om kiloene ikke er raslet af Jesper, så betyder de mange træningstimer naturligvis, at han både er kommet i meget bedre form, og samtidig har fået en masse nye bekendtskaber.

”Det er ikke fordi det fysisk er sindssygt hårdt, så derfor kan alle være med. Og man kommer ret hurtigt i form, især fordi man føler at man næsten leger, imens man dyrker motion. Og så har jeg bare mødt så mange søde mennesker, så det har givet mig en hel masse socialt,” slår Jesper fast, og den oplevelse deles også af Lene:

”Min mand og jeg har nok fået omkring 30 helt nye bekendtskaber gennem padel. Vores søn siger, det er helt mærkeligt, at vi får så mange nye venner i så sen en alder,” fortæller hun med et grin.

”Padel på recept” – HPK samarbejder med Holbæk Sundhedscenter for borgernes ve og vel

HPK samarbejder med Holbæk Sundhedscenter, der blandt andet varetager genoptræning efter henvisning fra sygehuse eller læger.

Det betyder helt konkret, at sundhedscentret sender borgere til padel i foreningen, og det har været en stor succes.

”Vi har flere gode historier, hvor borgere med for eksempel hjernerystelse, brækkede håndled eller med smerter er blevet introduceret til padel som en aktivitet, som de kan fortsætte med efter et forløb hos os. Vi ser også, at mange af dem efterfølgende melder sig ind i klubben og virkelig hygger sig med spillet, og at padel er en oplagt aktivitet til at fastholde en optrænet funktion eller en sund fysisk aktivitet i et nyt fællesskab,” fortæller Liselotte Bonde Jensen, som er leder af Sundhedscentret.

Den opfattelse personificeres af Gitte Bruus Gybel. En slem hjernerystelse gjorde, at hun blev tilknyttet sundhedscentret, hvor det først var svært at finde en aktivitet, som hun kunne klare.

”Jeg havde været sygemeldt en tid, da jeg startede til genoptræning på sundhedscentret. Jeg vidste godt, at jeg måtte gøre noget, for jeg var fysisk og kognitivt udmattet og i dårlig form. Fitnesscentret var ikke noget for mig, da jeg blev smidt af løbebåndet, fordi jeg mistede balancen,” fortæller Gitte, som til gengæld fandt det helt rigtige for hende ved en prøveaften i HPK.

”Det føltes bare helt rigtigt. Både fordi det var sjovt, men også fordi jeg kunne det trods mine begrænsninger. Så jeg lavede egentlig mit eget lille program til at komme tilbage til et fysisk sted, hvor jeg kunne holde mig på benene, og samtidig fik jeg stille og roligt også bedre balance og koordinering,” fortæller Gitte, som er blevet lige så bidt af padel som Lene og Jesper.

”Jeg har tabt mig en del og kommet i langt bedre form. Jeg er jo også nærmest blevet fuld tid padelspiller, og mine unger siger, det er sværere at lave aftaler med mig nu,” slutter hun af.

Pressefoto