Både unge og voksne kan komme tættere på nye former for fællesskab og kultur gennem ”Tech på tværs”. Et projekt, der gør brug af livestreaming og virtual reality.

Kan du forestille dig at deltage i morgensang på Holbæk Bibliotek, uden at være fysisk til stede? Eller klatre i træer, selvom du er indendørs og langt væk fra naturen? Det er virkelighedens muligheder med Holbæk Kommunes projekt ”Tech på tværs”.

Projektet bor på kulturområdet i Holbæk Kommune, varer foreløbigt et år og er allerede godt kørende. Formålet er at sætte gang i en række eksperimenter, der kaster lys over digitale potentialer. Her ses digitalisering ikke som et mål i sig selv, men som et middel til at komme tættere på fællesskaber, kultur og fremtidige ydelser.

”Projektets indsatser er tiltænkt borgere, der ikke nødvendigvis har adgang til alle typer fællesskaber og kulturaktiviteter. Det kan være, at diagnoser, mobilitet, mangel på tid eller noget fjerde spænder ben, og her åbner Tech på tværs nye døre. Digitalisering kan nemlig bruges som værktøj til at skabe fællesskaber og give kulturelle oplevelser. Samtidig kigger vi efter, om vi kan finde nye og bedre måder at skabe serviceydelser på i fremtiden”, fortæller Ole Hansen, formand for Udvalget for Kultur og Fritid.

Toner gennem skærmen

På Holbæk Bibliotek var der sidste måned morgensang, men deltagerne talte flere, end de fysisk tilstedeværende. Arrangementet blev livestreamet til Plejecenter Samsøvej, og fra bibliotekets kameraer og mikrofoner flød billeder og toner direkte gennem skærmen til plejecenteret.

Beboerne havde fået fysiske sanghæfter, og teksterne stod også på skærmen. Takket være teknikken kunne de cirka 20 beboere på den måde deltage i morgensang, selvom de ikke havde mulighed for at komme på biblioteket, og det vakte stor glæde.

På Observatoriet i Brorfelde har ”Tech på tværs” også kigget forbi. Et foredrag blev livestreamet, og her sås essensen af projektets formål:

”Et søskendepar fulgte med hjemme fra sofaen. De havde stor interesse for astronomi, men de var for syge til at forlade deres lejlighed. At kunne invitere dem med til virtuel deltagelse i Observatoriets auditorium ramte hovedet på sømmet af, hvad Tech på tværs handler: At nå ud til dem, der gerne vil være med, men som ikke er i stand til det”, fortæller Thomas Møller Smedegaard, projektleder for Tech på tværs.

Observatoriet arbejder også med idéen om et større event til efteråret, hvor der livestreames fra flere kupler og teleskoper på samme tid. Her vil man blandt andet kunne blive klogere på forskellige måder at observere himmelhvælvet på.

I naturen med VR-briller

En spritny indsats er lige nu under opsejling. Det handler om Virtual Reality (VR) fra Holbæks Grønne Lunge, der tidligere var Holbæk Naturskole. Til august bliver der lavet en test med en 360 graders-video, hvor man med VR-briller kan opleve dele af naturen på Holbæks Grønne Lunge virtuelt.

Det giver både en særlig oplevelse, men kan også hjælpe unge, der har svært ved at komme ud i naturen og for eksempel begive sig op i klatreparken. Disse unge kommer tættere på at tage de spæde skridt mod at iføre sig klatresele og sikkerhedshjelm – og på sigt krabbe sig ud på stålwirerne mellem trætoppene og deltage i aktiviteter på lige fod med deres klassekammerater.

Hen mod sensommeren vil der også blive streamet ugentligt fra Holbæks Grønne Lunge. Fra et lille outdoor tv-studie ved en mose bliver der formidlet om båltænding, te-brygning på skovens urter og livet omkring et flere hundrede år gammelt egetræ.

UngHolbæk, Holbæk Bibliotekerne, Holbæk Kulturskole og Observatoriet har samarbejdet om at søge midler fra Digitaliseringsstyrelsen, der går til projektet. Ligeledes er de konkrete indsatser udviklet i et fælles maskinrum. I øjeblikket bliver der også kastet lys over blandt andet muligheden for musikalsk fjernundervisning og ”Tech på tværs” på andre af kommunens kerneområder.

Pressefoto