Husk at beskytte øjnene, opfordrer chefoptiker Annette Bengtsson fra Louis Nielsen i Holbæk, og giver tre råd til, hvordan du bedst passer på synet i solen

Udsigten til sol og sommer får os til at tilbringe mere tid udendørs. Annette Bengtsson opfordrer til at huske solbrillerne for at beskytte øjnene.

Solbriller er vigtige at huske, når solen bryder frem. Udover at forhindre, at vi kniber øjnene sammen og får hovedpine, beskytter de også øjnene mod solens uv-stråler. Derfor opfordrer ejer og chefoptiker Annette Bengtsson hos Louis Nielsen Holbæk til at huske solbrillerne.

Ligesom med solcreme, anbefaler Louis Nielsen at huske solbrillerne, når solen skinner og uv-indekset er over 3, som det er i disse dage.

En rundspørge fra 2020 foretaget af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden viser, at selvom 9 ud af 10 kender til UV-indekset, er det kun hver tredje, der ved, at man bør beskytte sig mod solen, når indekset kommer op på 3 eller mere.

Her sidst på foråret og først på sommeren er uv-indekset over 6.
– Vi ved, at mange bruger solbriller, så de ikke skal knibe øjnene sammen. Men de færreste ved, at solbriller faktisk også beskytter øjnene mod solens uv-stråler, fortæller Annette Bengtsson.

Børn er særligt udsatte

Øjnene kan i værste fald tage skade af solens stråler, og det gælder både for børn og voksne. Børn er faktisk særligt udsatte. Det skyldes blandt andet, at børns pupiller er større end voksnes, uddyber hun.
– Børn har større pupiller, hvilket betyder at uv-stråler rammer øjets nethinde og linse. Det er her, at strålerne kan gøre skade. Børn er mere udenfor end voksne, og er derfor samtidig udsat for mere uv-stråling end voksne, fortæller Annette Bengtsson.

Vælg solbriller med CE-mærkning

Det er vigtigt at vælge solbriller, der lever op til reglerne om uv-beskyttelse. Den officielle CE-mærkning sikrer, at du får solbriller, der lever op til reglerne, og at dine øjne er beskyttet i solen.
– Der står ”CE” på indersiden af stangen på solbrillerne. Så tjek de solbriller, du har derhjemme. Hvis de ikke er CE-mærkede, opfordrer vi på det kraftigste til, at du køber nye, fortæller Annette Bengtsson.

3 råd til at beskytte dine øjne mod solen

1. Beskyt øjnene i solen. Solens farlige stråler kan på sigt beskadige synet.
2. Vælg solbriller med uv-beskyttelse, som beskytter dine øjne mod solens farlige uv-stråler. Gå efter solbriller med CE-mærkning, som er garant for, at solbrillerne overholder kravet om uv-beskyttelse.
3. Husk solbriller til børnene, hvis øjne er ekstra udsatte, fordi de har større pupiller og opholder sig udenfor i længere tid end voksne.

Pressefoto