Orion, Lille Hund, Sirius og Capella. Kom og få styr på vinterens stjerner og stjernebilleder, når Observatoriet holder åbent i uge 7 og 8. Om dagen er julen endnu ikke forbi, og teleskopet kendt fra DRs julekalender, Julestjerner, vil gerne klappes og beundres.

Mørket er magisk
Lige nu er Jorden på det sted i sin bane, hvor den nordlige halvkugle peger væk fra Solen, og selvom vintersolhverv og årets korteste dag er passeret forbi, er der stadig mange lange og mørke aftener, før foråret kommer retur. Mens nogle skutter sig ved tanken, har andre højsæson. På Observatoriet i Brorfelde er mørket forudsætningen for dét, det hele handler om; Stjernerne.

Er det overskyet ses stjernehimlen fra et oppusteligt planetarium. Foto: Thomas Mørkeberg

”Nattemørket på Observatoriet er fredet, og det er en fantastisk ting, for med mørket kommer stjernerne. Dét at stå under stjernehimlen og lytte til store fortællinger, som er fortalt i generationer, om gudernes verden, om krig og kærlighed, er en magisk oplevelse, som alle skal prøve,” siger kommunikationsmedarbejder ved Observatoriet, Sarah Sohl.

Vinterens stjerner
Vinterhalvårets himmel gemmer på mange stjernebilleder. Hvis man altså ved, hvordan man finder dem. Astronomisk naturvejleder ved Observatoriet, Thomas Juel Johansen giver et fif:
”Orions bælte er et godt sted at starte. Følger man retningen fra den yderste stjerne i bæltet skråt nedad, finder man himlens klareste stjerne, Sirius, i Store Hund. Følger man retningen opad til højre, finder man en gruppe stjerner, der danner et stort væltet ’V’. Det er Tyren. Og Tyren viser vej til syvstjernen. Og sådan kan man blive ved. Vi giver masser af vejvisningshjælp i vinterferien,” siger han.

Julen lever stadig
Om dagen er julen endnu ikke forbi, og Sus og Bobs teleskop fra DRs julekalender, Julestjerner vises frem på rundvisninger i tidsrummet 11.00-18.00. Man kan derudover lave sit eget stjernekort, røre en meteorit og bl.a. opleve udstillingen, Rundt om Månen, der zoomer ind på menneskets tidligere og kommende måne-missioner. Gå også en tur i himmellabyrinten.

Der er rundvisning hver dag i åbningstiden 11-19. Foto: Thomas Mørkeberg

Besøg Observatoriet
Observatoriet holder åbent kl. 11.00-19.00 fra den 8. februar til og med den 23. februar.
Observatoriets stjernetime kan opleves hver aften i vinterferien i uge 7 og uge 8 kl. 18.00-19.00. Man er velkommen til kun at komme til dette programpunkt. Dagens øvrige program lukker kl. 18.00, så alle får mulighed for at være med til stjernetime.

Husk tøj efter vejret, da der både er aktiviteter ude og inde.

Billetter
Købes online på www.brorfelde.dk/vinterstjerner
Voksne (18 år+): 85kr.
Børn (4-17 år): 55kr.
Børn i alderen 0-3 år kommer gratis ind på Observatoriet.