27. juni kan 5-11-årige piger for 25. gang sparke til bolden, mens de lærer om solsystemet og naturen omkring dem. DBU’s Pigeraketten går i luften på Observatoriet syd for Holbæk og håbet er, at det igen kan lykkes at tiltrække piger til fodbold over hele landet.

For mange piger er Pigeraketten første møde med fodbolden, men erfaringer viser, at det er en hjælpende hånd at prøve kræfter med sporten sammen med andre piger. DBU tager derfor Danmark rundt med deres rekrutteringstiltag, Pigeraketten, der siden 1997 har haft ca. 135.000 piger med på rejsen – af disse havde flere end halvdelen ikke spillet fodbold før.

Pigeraketten på Observatoriet Årets Pigeraket skydes i gang med et helt særligt træf, som ikke finder sted i en klub, men på Observatoriet ved den lille by Brorfelde, syd for Holbæk. Her letter raketten, som sender deltagerne afsted ud i universet, hvor de skal besøge en række planeter for at finde delene til klubnøglen, der er blevet ødelagt og kastet ud i rummet. Pigerne skal i samarbejde med DBU’s astronaut samle den gyldne klubnøgle, så klubben atter kan blive åbnet til klubtræning ved hjælp af sjove aktiviteter og opgaver. Selvom man kunne tro, at der er lang fra fodbold til naturvidenskab, er der flere fælles fodslag.

”Naturvidenskab handler om at være nysgerrig og eksperimenterende. Det samme gælder, når man skal prøve en sportsgren for første gang. Derudover vil vi gerne slå et slag for, at pigerne kommer til bolden eller til videnskaben, for den sags skyld. Jeg kan kun få øje på, at vores samarbejde med DBU ligger lige til højrebenet,” siger Julie Bouchet, leder af Observatoriet. Den 27. juni står Observatoriets formidlere klar på hver deres ”planet” med sjove øvelser og viden om det sted, pigerne er landet. DBU’s personale og frivillige sørger for fodbolden.

Borgmester fyrer startraket af

Dagen skydes i gang af Holbæk Kommunes borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen, der peger på vigtigheden af at introducere de yngre børn til sporten.
“Det er simpelthen så vigtigt, at piger allerede fra de er helt små ved, at fodbold også er noget for dem. Der er nemlig en masse gevinster ved det. Udover selve motionen, så bidrager det også med venskaber, glæde og man bliver mere selvsikker, fordi man oplever at blive bedre til noget. Pigeraketten er en god måde at komme ind i fodboldens verden på. Og til arrangementet på

Observatoriet bliver det krydret med naturvidenskab, som vi også ønsker, at flere piger får øjnene op for,” fortæller Christina Krzyrosiak Hansen.

En frivillig raket Selvom ansatte fra både Observatoriet og DBU Bredde vil guide pigerne sikkert gennem rumrejsen, så er det helt afgørende for Pigeraketten, at de frivillige trænere og hjælpere fra de lokale klubber er til stede på dagen. ”Vi er begejstrede for, at vi hos Observatoriet har fundet den helt rigtige partner til at markere Pigerakettens 25. års jubilæum. Her går leg og læring hånd i hånd, og som ved de mange tusinde tidligere afviklinger af Pigeraketten, så er de frivillige fra de lokale fodboldklubber helt afgørende for, at pigerne efterfølgende lander godt og trygt i fodboldklubben, hvor et helt nyt fodboldeventyr kan begynde”, siger formand for DBU’s Børnegruppe Bjarne Christensen.

Foto: ABW