Holbæk Bibliotekerne har lavet et nyt katalog, der er rigt på oplevelser for enhver smag. Tilbuddene dækker over blandt andet podcasts, fokus på verdensmål og læseklubber.
I foråret 2019 begyndte udviklingen af Holbæk Kommunes biblioteker i et fællesskab mellem politikere, ledere og medarbejdere. Nu har udviklingen nået en særlig milepæl, for Holbæk Bibliotekerne står klar med et katalog fyldt med oplevelser og tilbud.
– Der er podcasts, videoer, læseklubber, skriveværksteder, bogpræsentationer og meget mere. Det er et enormt spændende bibliotekskatalog, som nu er klart, og jeg er glad for, at vi fra udvalgets side har kunnet bidrage til udarbejdelsen, fortæller Ole Hansen, formand for Udvalget for Kultur og Fritid.
Holbæk Bibliotekerne producerer i øjeblikket podcastserier, der handler om læsning, børne- og ungekultur samt verdensmål. Video om kultur i Holbæk er også på dagsordenen, og formålet er at formidle tilbud, fremme læselyst og gøre borgere til medproducenter. Eksempelvis har lokale 5. klasser lavet boganmeldelser som podcasts sammen med bibliotekerne.
”Bogstavelig Talt” er et andet tilbud, som består af et gratis skriveværksted for unge på 15-25 år. De unge planlægger selv deres skriveforløb, hvem der skal undervise, og hvilket tema deres udgivelser skal have. En anden gruppe unge kan mødes i læseklubben hver fjerde fredag for at tale om litteratur. Det kan være alt fra Svend Åge Madsen til horror og manga.
Kataloget tilbyder blandt andet også læseklub med verdensmålsbriller, online læsefællesskaber, bogpræsentationer, kreative workshops med syning af stofposer, nyt studie- og ungeområde samt Læsefidusens årstidspose, hvor bogstaver og årstider blev genstand for lærende leg for børn.
Samskabende proces
Udvalget for Kultur og Fritid begyndte arbejdet med at sætte en politisk retning for bibliotekerne på et møde 29. maj 2019. Forskellige temaer blev udvalgt til at repræsentere prioriteterne fremover, og overskrifterne blev børn og unges læsning, skole og daginstitutions-samarbejde, unge, ungeråd og fællesskaber, digitale materialer og FN’s 17 verdensmål.
På tværs af prioriteterne og de konkrete oplevelser er der i den toårige proces arbejdet med bibliotekerne som mødested, arrangementer og en fortælling om det moderne bibliotek. Derudover har forskellige parter været inddraget gennem blandt andet interne samarbejder og workshops, hvilket har bidraget til et fælles ejerskab.
– Det har været samskabelse mellem politikere, ledere og medarbejdere, og borgerne har været med til at udvikle arrangementer. Hele forløbet har skabt et fælles ejerskab for Holbæk
Bibliotekernes retning. Det har været en innovativ proces, og derfor har vi udviklet nogle andre tilbud, end jeg tror havde været muligt i en mere traditionel proces, fortæller Ole Hansen, formand for Udvalget for Kultur og Fritid.
Find arrangementer på bibliotekernes hjemmeside: https://bibliotek.holbaek.dk/