Fra poesi, ciderbrygning og rollespil til fællesspisning, nyttehaver og byggeglæde. Det vrimler med fællesskaber og foreninger i hele landet, som brænder for at skabe et lokalt samlingspunkt. Nu forærer Realdania 60 af dem et sted, hvor de kan mødes, heraf fire i Holbæk Kommune. Det sker som en del af foreningens 25-års jubilæums-indsats Vores Sted.
I Thisted drømmer en haveforening om et sted, hvor de kan holde workshops, bygge fuglehuse og lave insekthoteller med lokale i området. I Aarhus mangler en rollespilsforening et sted, hvor der er plads til at bygge skjolde, sy kostumer og lave tryllestave sammen med børnene. I Odense drømmer den lokale softballklub om at tilbyde deres medlemmer et simpelt klubhus. Og i Holbæk ønsker den lokale biavlerforening sig et sted, hvor de kan engagere og formidle deres viden til andre.
Fælles for dem alle er, at de er blandt de første 60 foreninger og fællesskaber, der modtager et fysisk mødested fra Realdania som en del af indsatsen Vores Sted.
Siden den filantropiske forening i sommer inviterede fællesskaber og foreninger til at byde ind med gode ideer til mødesteder, der kan samle folk lokalt, er hele 679 ansøgninger tikket ind fra hele landet. Og efter en grundig udvælgelsesproces, er Realdania nu klar til at uddele de første 60 ud af i alt ca. 150 mødesteder. De er alle bygget hovedsageligt i genbrugsmaterialer og træ for at sikre et så lavt klimaaftryk som muligt.
”Et kig ned i den bunke af ansøgninger til Vores Sted vidner om et enormt, lokalt engagement og en stor lyst til at samle mennesker på tværs af alder og interesser. Og vi ved fra vores arbejde gennem 25 år, at lokale ildsjæle spiller en helt afgørende rolle i at få fællesskaber til at gro. Det samme gør gode fysiske rammer og et solidt tag over hovedet. Derfor er jeg virkelig glad for, at vi nu kan give netop dét til fællesskaber og foreninger over hele landet,” siger adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård.
Bier, biodiversitet og bestøvning af kongeriget Danmark
Modtager: Holbæk og Omegns Biavlerforening for biodiversitet
Kommune: Holbæk
Biavlerforeningen hører hjemme i Andelslandsbyen Nyvang. Biavlerforeningen ønsker sig et mødested, hvor de kan hygge sig sammen og få bedre rammer for at formidle deres viden til andre. Foreningen gennemfører bl.a. ugentlig mesterlæreundervisning og formidler viden om, hvordan man passer bier. Mødestedet skal fungere som fælleshus, undervisnings- og opbevaringssted, for foreningens medlemmer, bi-elever og besøgende. Mødestedet skal samtidig lette hverdagen for de frivillige, fordi de vil kunne have deres grej tæt på bistaderne. Dette er særlig vigtigt, fordi en del af de frivillige i foreningen er ældre eller har et fysisk handicap, hvorfor muligheden for at sidde ned og have nem adgang til udstyr betyder meget for muligheden for at være med i fællesskabet.
FællesVærket – Det kollektive værksted på Tuse Næs
Modtager: Foreningen Fællesmark
Kommune: Holbæk
Foreningen Fællesmark blev dannet i 2020 og indleder i efteråret 2024 byggeriet af 27 huse i det kommende bæredygtige boligfællesskab ved Udby på Tuse Næs. I dag mødes foreningen både omkring byggeriet og omkring at lave offentlige arrangementer som fx frøindsamling og inspirationsture og den lokale Spirefestival. Foreningen ønsker med det nye mødested at bidrage til et levende landsbyliv ved at skabe et åbent værktøjs- og arbejdsfællesskab med fokus på grøn byggeskik og kunsthåndværk. Værktøjsfællesskabet skal rumme fælles værktøj til brug for beboerne som foreningens øvrige medlemmer. Samtidig skal det skabe bedre rammer for offentlige arrangementer omkring natur, biodiversitet og kunst.
Kvanløse Fællestag
Modtager: Kvanløse og Omegns beboerforening
Kommune: Holbæk
Kvanløse og Omegns beboerforening har eksisteret i 25 år og består i dag af 150 medlemmer. De arrangerer en bred vifte af aktiviteter, som grillfester, loppemarkeder, foredrag og arbejdsdage, hvor fællesområder vedligeholdes. I Kvanløse er der stor tradition for at styrke naboskabet gennem fælles projekter og arrangementer – blandt andet på byens grønne område, hvor de ofte ender med at sætte en pavillon op, for at kunne være i ly for regnen eller i skygge for solen. De drømmer om at kunne mødes endnu oftere, uden at skulle bruge tid på at sætte telt op.
Øasen
Ansøger: Øasen
Kommune: Holbæk
Øasen er en forening på Orø, der har eksisteret i 9 år. Øasen har 114 medlemmer, hvilket er over 10 procent af øens beboere. Foreningen arrangerer en lang række hverdagsaktiviteter, og forsøger at binde bånd mellem børn og forældre, for at fremme et godt fællesskab. Tanken er at give Orøs (pre-)teenagere et sted at mødes. Der er ikke så mange unge på Orø og heller ikke den samme mængde fritidstilbud som i mange andre dele af landet. De unge mangler et sted at hænge ud efter skole, hvor de kan mødes spontant og hvor alle må være med.
Byggeglæde for børn og naturoplevelser for alle
Vores Sted er første del af en større, samlet 25-års jubilæumsfejring, hvor Realdania sætter fokus på fællesskab, naboskab og gode lokale mødesteder, som kilder til livskvalitet – blandt andet ved at uddele de mange små fysiske mødesteder.
De første 60 er nu fundet og tæller blandt andet Sostrup Savværk i Norddjurs Kommune. Her drømmer en lokal forening om at skabe et fast ugentligt tilbud, hvor børn, unge og seniorer fra området kan opleve glæden ved at save, hamre og bygge. I Bøtø ved Guldborgsund ønsker en grundejerforening at skabe naturoplevelser for de lokale, hvor det nye mødested bliver centrum for vandreture og aktiviteter med fokus på natur og biodiversitet. Og i Odense er en række ungdomsorganisationer gået sammen om at skabe et hyggeligt og indbydende kunstatelier, som inspirerer lokale unge til at udfolde deres egen kunst i form af tegning, ler, maleri og DIY af genbrugsmaterialer og tøj.
”På papiret er der nu 60 modtagere af vores fysiske mødesteder. Men i realiteten er der langt flere. For det har vist sig, at en stor del af ansøgningerne kommer fra flere foreninger i et område, som er gået sammen om at skabe nye mødesteder, der kan bruges af flere på mange forskellige måder. Det betyder, at vi bidrager til at løfte lokale fællesskaber, der er for de mange, og ikke for de få. Og det viser, at lysten til at skabe noget sammen og på tværs af generationer og interesser er stor,” siger Jesper Nygård.
De første mødesteder opføres i foråret
De første 60 modtagere af et mødested skal nu – med hjælp fra Realdania – søge om en officiel byggetilladelse hos kommunen. Herefter er det forventningen, at de første mødesteder bliver opført i løbet af foråret og sommeren 2025.
Mødestederne består af fire forskellige små fælleshuse og åbne pavilloner, som er udviklet specifikt til Vores Sted. Husene kan indrettes og bruges til mange forskellige aktiviteter – f.eks. et værksted, hvor man kan mødes og bruge hænderne, være kreativ, reparere eller skabe noget. Og en naturbase, hvor man kan mødes om livet i det fri, opbevare grejet, samle gruppen, lægge planen og tage pausen.
Mød de 60 fællesskaber her
Dyk ned i Danmarkskortet, hvor du kan møde alle 60 fællesskaber, som nu modtager et mødested.