Holbæk Kommunes første to elbusser har stort set samme udseende som kommunens andre busser, men dieselmotoren er skiftet ud med en eldrevet en af slagsen. I bybilledet kan borgerne alligevel nemt kende elbusserne på lang afstand, fordi Movia på siden af bussen med en flot, grøn farve skilter med, at bussen kører på el. Elbusserne udleder ingen lokal luftforurening fra bussens motor og desuden støjer elbusser markant mindre end almindelige busser.

I Holbæk Kommune er der tale om to busser på linje 501A og 502, som fremover vil køre på el. Det sker på busoperatøren DitoBus’ initiativ, der for egen regning har investeret ca. 8 mill. kr. i projektet. DitoBus har hovedkontor i Holbæk og har som erklæret mål at bidrage til den grønne omstilling.

Holbæk Kommune har længe haft fokus på en grøn profil, og derfor glæder borgmesteren sig til, at de nye elbusser kommer i drift.

“Med de nye elbusser tager vi hul på den grønne omstilling til nulemission inden for den kollektive transport i Holbæk Kommune. Det er fantastisk med miljøvenlige elbusser på gaden, der bidrager til, at vi får nedbragt CO2-udledningen i vores kommune. Samtidig giver det den kollektive transport et løft, da det er en gevinst for både klimaet, komforten og bymiljøet i Holbæk,” siger Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune.

17 af de 22 buslinjer, der kører i Holbæk Kommune, skal der laves nye kontrakter på i 2024. I den forbindelse forventer både kommunens administration og Movia, at der ønskes emissionsfrie løsninger. Det skal naturligvis i udbud, hvilket Movia vil stå for.

Kom til indvielse på Holbæk Station

Tirsdag 22. marts 2022 kl. 16:00 indvier borgmesteren, sammen med repræsentanter fra Movia og DitoBus de nye elbusser, som skal køre i kommunen. Det sker på Holbæk Station – først med snoreklip og dernæst med en køretur sammen med de kunder, som skal med elbussen fra Holbæk Station kl. 16:17. Fra 23. marts indgår begge elbusser i den ordinære drift på linje 501A og 502.

Ud over at de nye eldrevne busser ikke udleder emissioner fra bussens motor, dvs. at de både er CO2-fri og fri for partikler, vil eldriften ifølge Movia, også have betydning for kundernes oplevelse.

“Det tager tid at omstille den kollektive trafik til en ny grøn fremtid, men ved udgangen af 2022 kører der 337 elbusser og en brintbus i Movias område. Det svarer til 25 pct. af Movias busser. Og det er vi stolte af – også fordi elbusserne støjer mindre, og de er rare at køre i for kunder og chauffører”, siger Dorthe Nøhr Pedersen, administrerende direktør i Movia.

For Movia er elbusserne i Holbæk endnu et skridt på vejen til at nå det fælles mål for den grønne omstilling af busdriften, som mobilitetsselskabet har sat sammen med kommuner og regioner: At alle busser i 2030 er fossilfri, og at mindst halvdelen af dem er elbusser eller andre nulemissionsbusser – det vil sige, at de kører på el eller brint.

Foto: JDL