Når de kommende 8. klasser vender tilbage til skolebænken efter sommerferien, er der nyt indhold til deres kulturrygsæk. På skemaet kommer der til at stå ”regenerativt havbrug”, et forløb der bygger videre på tiltag i og omkring Isefjorden, der de seneste år er blevet sat i værk for skoleelever i Holbæk Kommune.
Siden 2020 har Holbæks skoleelever fået undervisningsforløb på forskellige kulturinstitutioner rundt omkring i kommunen – den såkaldte Kulturrygsæk. Til august er der et nyt forløb klar, som kommer til at handle om regenerativt havbrug. Kort sagt handler det om, hvad der kan dyrkes og gro under havets overflade, og som samtidig har en positiv effekt på havets miljø og biodiversitet.
”Eleverne vil få indsigt i økosystemet i de danske farvande og lære om den påvirkning, vi mennesker har på naturen, hvilket blandt andet er aktuelt med den fokus, der har været på havmiljøet de seneste år”, fortæller Susanne Utoft, formand for Udvalget for Kultur og Fritid.
Skaldyr og tang – et hav af fordele
Det nye Kulturrygsækforløb tager afsæt i de fordele, der kan være ved at dyrke skaldyr og tang. I forløbet lærer eleverne om, hvordan det indvirker på havmiljøet, og hvordan marine afgrøder kan bruges til madproduktion. 8. klasserne får praktisk erfaring med at observere tang og muslingers vækst og lærer at sundhedstjekke dem. De får indblik i, hvordan planter og skaldyr er med til at forbedre vandkvaliteten. Desuden bliver der arbejdet med at udvikle metoder til at beregne, hvor meget mad der kan produceres gennem muslingehøst, anvendelse af data i praksis og ikke mindst hvordan afgrøderne avles, høstes og tilberedes. Alt sammen noget, der skal bidrage til en forståelse for deres egen rolle i økosystemet.
Fordelene er altså mange ved at stoppe afgrøder fra havet i Kulturrygsækken. I samarbejde med HavHøst kommer Holbæks Grønne Lunge til at stå for 8. klassernes Kulturrygsækforløb.
