Alt fra kokke til madkundskabslærere hyldet for at sikre bedre madvaner til børn og unge

Det var en mangfoldig gruppe af ildsjæle, der kunne gå fra Industriens Hus som vindere af årets 10 priser til Arlas Generation Food Award. Fælles for alle vinderne er, at de hver dag gør noget særligt for at forbedre børn og unges madvaner.

Priser som ”Årets grønne madsjæl” og ”Årets smagsløg” blev uddelt til Generation Food Award 2021, da aktører fra fødevarebranchen var mødt op for at hylde alle de ildsjæle, der hver dag kæmper for at sikre sunde madvaner til den næste generation.

Det er Arla, der står bag arrangementet, og det var en tydeligt imponeret landedirektør for Arla Danmark, Helle Müller Petersen, der forlod aftenens awardshow.

”Der er desværre en del børn, der ikke får den nødvendige introduktion til madlavning, råvarer og smagsnuancer. Derfor er det helt fantastisk at opleve, hvor mange mennesker der dagligt knokler for at sikre, at børn og unge får nogle kundskaber med på vejen. Med Generation Food Award hædrer vi dem helt fortjent,” siger Helle Müller Petersen.

Midtjysk iværksætter løb med årets hovedpris

Det blev i år midtjyske Mie Reihs Hegnar, som er stifter og direktør af den socialøkonomiske virksomhed
Madfærd, der løb med Arlas hovedpris som ”Årets Madsjæl 2021”.

Med Madfærd har Mie Reihs Hegnar lavet en moderne kantineordning, hvor 5. og 6. klasse elever fra Mølleskolen i Ry på skift laver mad sammen med en køkkenleder og tilknyttede kvinder med indvandrerbaggrund. Det har i den grad imponeret juryen til årets Generation Food Award.

”Mie Reihs Hegnar får årets hovedpris, fordi hun hver dag arbejder for at styrke madmod, madglæde, sundhed og fællesskab for børn og unge. Samtidig mætter hun nogle sultne maver med lækker, velsmagende mad. Og så finder vi det ekstra prisværdigt, at Mie, udover at engagere skolebørn, også engagerer indvandrerkvinder. Det skaber et stort fællesskab i lokalområdet, og det er noget, de kan tage med sig resten af livet,” begrunder juryen. Den bestod i år blandt andre af Sanne Vinther, direktør for Arla Fonden, Lola Jensen, familievejleder, og Karen Wistoft, professor i smagsdidaktik.

En mangfoldig liste af vindere

Vinderne af de resterende kategorier befinder sig i mange forskellige landsdele, laver forskellige typer af initiativer og har forskellige uddannelsesbaggrunde. ”Årets grønne madsjæl” gik for eksempel til en ernæringsassistent fra et børnehus i Mørkøv, mens en frivillig fra Aarhus løb med prisen som ”Årets madsjæl i forenings- og fritidslivet”. Og det er netop denne bredde, der gør Sanne Vinther fra Arla Fonden ekstra glad.

”Børn og unge i Danmark har brug for motivation, kompetencer og viden om mad for at kunne tage hånd om deres egen sundhed, når de bliver større. Derfor er det så dejligt at se, hvor bred en vifte af ildsjæle vi har,” siger Sanne Vinther.

Alt overskuddet fra aftenen går til Arla Fondens videre arbejde med MADlejr, som er et tilbud til 6. og 7. klasser landet over.

Vinderne af Generation Food Award 2021 er:

1. ’Årets forbillede for børn og unges madvaner’
Prisen er sponsoreret af Dansk Industri og hylder de ildsjæle, som bruger deres offentlige aktørrolle til at fremme bedre madvaner for børn og unge.

Vinderen blev:

• Louisa Lorang fra Louisa Lorang, som om nogen påvirket børns madvaner – både direkte og gennem forældrene. Juryen fremhæver, at Louisa Lorang er en stor inspirationskilde, fordi hun både forstår forældre og børn. Louisa Lorang formår at gentænke madpakken med udgangspunkt i børnenes behov, på en måde, der fremmer de grønne og sunde vaner. Rigtig mange madpakker og familiemåltider er blevet mere spændende på grund af hendes indsats.

De øvrige nominerede var:

• Micki Cheng, Micki Cheng
• Mette Blomsterberg, Blomsterbergs

2. ’Årets lokale ansvarstager – i butik’
Prisen var sponsoreret af De Samvirkende Købmænd og hylder de ildsjæle, der bruger deres lokale butik som platform til at fremme bedre madvaner blandt børn og unge.

Vinderen blev:

• Ronni Brokholm Olesen, Min Købmand i Løvel, fordi han er en stor ildsjæl, der formår at gå forrest for at skabe sundere vaner for næste generation. Juryen fremhæver det store ansvar, han påtager sig, når han aktivt engagerer sig i børn og unges liv – både som købmand, som arbejdsgiver for mange unge i butikken og som træner i deres fritid. Den store berøringsflade, Ronni har med børn og unge, er givende og nødvendig, hvis man vil påvirke deres vaner.

De øvrige nominerede var:

• Allan Kring Bülow, Min Købmand i Daugård
• Malene Houni Hansen, SPAR Haderup

3. ’Årets madformidler’
Prisen er sponsoreret af Christian Bitz og hylder de ildsjæle, der gennem en stærk formidling arbejder for at fremme bedre madvaner blandt børn og unge.

Vinderen blev:

• Jonas Vigkilde, Fars Køkkenskole, som i den grad har vist, at fælles madlavning kan gøres sjovt, legende og lærerigt for både børn og forældre. Juryen fremhæver hans enorme energi, smittende madglæde og skarpe formidling. Jonas Vigkilde har brugt denne til at nå bredt ud, især i en række online madlavningsevents med føtex i corona-tiden, hvor rigtig mange børn og unge har set med. Jonas Vigkildes store indsats for at få flere børn og unge i køkkenet er prisværdig.

De øvrige nominerede var:

• Rasmus Kofoed, Social Cantina
• Simon Jul, Oraklet fra Fondue

4. ’Årets madsjæl i folkeskolen’
Prisen er sponsoreret af Madkulturen. Den hylder de ildsjæle, der gør noget godt for at fremme sunde og bæredygtige madvaner i madkundskabsfaget i grundskolen.

Vinderen blev:

• Tomas Nagel, Tølløse Skole, fordi han arbejder målrettet med at styrke elevernes gåpåmod og færdigheder i køkkenet på Tølløse skole. Juryen fremhæver, at hans store indsats med at lave en elevcafé, har skabt et stærkt fællesskab blandt eleverne omkring maden og måltidet. Det er til stor glæde og gavn for hele skolen. Det er et vigtigt led i at styrke vores fælles madkultur med fokus på måltidet, der samler os.

De øvrige nominerede var:

• Karin Gram Sørensen, Hvinningdalskolen
• Mads Hegaard, Højer Efterskole

5. ’Årets smagsløg’
Prisen er sponsoreret af Santa Maria, og den hylder de ildsjæle, der udfordrer børn og unges lyst og evner til at smage efter og smage til.

Vinderen blev:

• Klavs Styrbæk, STYRBÆKS. Klavs Styrbæks passion for formidling af smag i børnehøjde er en stor gave til vores børn. Juryen fremhæver hans indsats med at præsentere børn og unge for en legende tilgang til nye smagsoplevelser. Klavs Styrbæk overrasker og eksperimenterer, og det styrker børnenes nysgerrighed på hvad smag er. Han giver dem mod på at bevæge sig rundt i hele smagskompasset.

De øvrige nominerede var:

• Cathrine Terkelsen, Smag for Livet
• Simon Philipsen, Simons Kogeskole

6. ’Årets madsjæl i forenings- og fritidslivet’
Prisen er sponsoreret af føtex, og er en hyldest til de ildsjæle, der gør noget godt for at fremme bedre madvaner for børn og unge i forenings- og fritidslivet.

Vinderen blev:

• Simon Lehm Frandsen, Plexus, for sit frivillige arbejde i Plexus, som har skabt stor madglæde blandt unge. Simon har vist, at måltidet kan danne rammerne for et stærkt fællesskab. Juryen lægger vægt på, at hans arbejde med de fælles måltider for ensomme unge har en enorm social værdi. Især i en tid, hvor mange unge har følt sig mere isolerede end nogensinde før, er dette ekstra vigtigt.

De øvrige nominerede er:

• Cecilie Hertz, Fit for Kids og 4H madskoler

• Eroma Bred, Grønnemose Skole

7. ’Årets fødevarehåndværker – i slagterfaget’
Prisen er sponsoreret af Danske Slagtermestre. Den er en hyldest til de ildsjæle, der gør noget godt for at fremme håndværket inden for fødevareuddannelser. I år inden for slagterfaget.

Vinderen blev:

• Barakat Mohammad fra Kødsnedkeren, fordi Barakat på blot fem år er kommet utrolig langt. Han har trodset udfordringer med et nyt sprog, en ny kultur og et nyt håndværk, og har arbejdet benhårdt og målrettet. Juryen fremhæver, at Barakat Mohammad, med sin stærke kvalitetssans og passion for slagterhåndværket, er en vigtig rollemodel for andre unge. Andre der ønsker at dygtiggøre sig inden for et fødevarehåndværk, kan uden tvivl spejle sig i Barakat Mohammad og hans gå-på-mod.

De øvrige nominerede var:

• Jacob Oliviarius, Slagter-Riget
• Emilie Krohn Sørensen, Slagter Frimann

8. ’Årets råvarehelt’
Prisen er sponsoreret af Danish Crown og er en hyldest til de ildsjæle, der styrker børn og unges viden om råvarernes rejse fra jord til bord.

Vinderen blev:

• Gorm Wisweh fordi han har et nærvær og en kærlighed til råvaren, der smitter. Juryen lægger vægt på, at Gorm evner at formidle historien om råvaren, dens oprindelse og kvalitet på en ligetil og ukompliceret måde. Endda på en måde, hvor børn og unge i alle aldre kan være med. Hans engagement i råvarernes rejse fra jord til bord smitter. Det er vigtigt, hvis vi skal give næste generation viden om de gode råvarer og mod på at eksperimentere med dem i køkkenet.

De øvrige nominerede var:

• Timm Vladimir, Timm Vladimirs Køkken
• Mette Møller, Fru Møllers Mølleri

9. ’Årets grønne madsjæl’
Prisen er sponsoreret af Earth Control og er en fejring af de ildsjæle, der særligt fokuserer på at fremme sunde og bæredygtige madvaner hos børn og unge.

Vindere blev:

• Tine Binne Petersen fra Børnehuset Kirsebærhaven, som har vist stort overskud og initiativrighed, der er prisværdigt. Hun har skabt et koncept, der styrker den grønne, lokale maddagsorden. Juryen finder det beundringsværdigt, at Tine får selv de små børn med på den grønne dagsorden gennem sit køkkenhaveprojekt. Hendes stålsatte arbejde med at påvirke børns grønne maddannelse er vigtig for at styrke næste generations forhold til maden, råvarerne og vores jordklode.

De øvrige nominerede var:

• Mads Risom, Restaurant Skipperly

• Louise Køster, Rabarbergaarden

10. Hovedprisen: ’Årets Madsjæl 2021’
Årets hovedpris er sponsoreret af Arla og er en hyldest af madsjæle, der gør en forskel for børn og unges madvaner.

Vinderen blev:

• Mie Reihs Hegnar fra Madfærd. Mie får denne pris fordi, hun hver dag arbejder på at styrke madmod, madglæde, sundhed og fællesskab for børn og unge. Samtidig mætter hun nogle sultne maver med lækker, velsmagende mad. Juryen finder det ekstra prisværdigt, at Mie, udover at engagere skolebørn, også engagerer indvandrerkvinder. Det skaber et stort fællesskab i lokalområdet, samtidig med at hun og hendes arbejde gør børn og unge nysgerrige på ny mad. Det er noget, de kan tage med sig resten af livet.

De øvrige nominerede var:

• Thomas Bjørn Leth-Nissen, Daginstitutionen Kareten
• Peter Skov, Stouby Multihus

 

Pressefoto
Pressefoto
Pressefoto