Nordea-fonden har netop uddelt hele 21 millioner kroner til Istidsruten. Det gør det muligt at etablere den 250 kilometer lange cykelrute, der skal gå gennem Sjællands unikke istidslandskab fra Odsherred i nord til Sorø i syd.

Istidsruten bliver en tur gennem den helt tidlige danmarkshistorie, hvor de store ismasser dannede det smukke landskab, der har haft afgørende betydning for vores senere bosætning og udvikling. På ruten kan store og små cyklister nyde friluftslivet og prøve kræfter med både morænebakker, smeltevandssletter, tunneldale og andre af de landsskabsformationer, som istiden har efterladt sig.

Foto: Holbæk Kommune

”Det særlige ved det her område er, at man på en uges cykelferie kan nå at opleve alle de forskellige istidsformationer, som vi har i Danmark. Man kan altså se og mærke naturhistorien på egen krop, og det giver ikke bare nogle unikke oplevelser, men også en forståelse for, hvordan vores nuværende landskab er dannet”, forklarer projektleder Anders Lauritsen fra Holbæk Kommune.

Mange oplevelser
Istidsruten kommer til at gå langs eksisterende veje og stier og vil blive markeret med ruteskilte undervejs, som man kender det fra for eksempel Margueritruten. Følger man Istidsruten kommer man ikke blot gennem unikke landskaber, man kan også blive klogere på blandt andet kulturhistorie, geologi og astronomi. Ruten vil nemlig gå forbi seks oplevelsesattraktioner og en række mindre oplevelsespunkter, hvor lokale ildsjæle vil fortælle og forklare om netop deres lokalområde.

”Istidsruten vil inspirere rigtig mange borgere til flere gode, fælles oplevelser i den særlige sjællandske natur. Takket været det stærke lokale engagement og samarbejde på tværs af kommuner og attraktioner går 250 kilometer kulturhistorie, natur og friluftsliv nu op i en højere enhed til gavn og glæde for områdets beboere, turister og erhverv,” siger Henrik Lehmann Andersen, der er direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Stærkt samarbejde
Istidsruten er et samarbejde mellem Odsherred, Kalundborg, Holbæk, Lejre og Sorø kommuner samt Naturpark Åmosen, Brorfelde Observatorium, Sagnlandet Lejre, Nationalpark Skjoldungernes Land, Geopark Odsherred og Museum Vestsjælland.

Foto: Holbæk Kommune

I Holbæk Kommune glæder viceborgmester og formand for Udvalget for Klima og Miljø John Harpøth sig over, at cykelruten nu kan blive til virkelighed.

”Jeg ser en kæmpe styrke i, at forskellige oplevelser på Sjælland bliver bundet bedre sammen, og at det sker med netop en cykelrute. Både borgere og turister udefra kan nemt hoppe på en cykel og tage en kortere eller længere tur, så Istidsruten bliver en attraktion, man kan vende tilbage til mange gange – og det bliver til stor gavn for alle lokalområder og det lokale erhvervsliv langs ruten”, siger John Harpøth.
Istidsruten er klar til besøgende fra foråret 2020.

Fakta om Istidsruten
• 250 kilometer cykelrute på Sjælland (se vedhæftede kort)
• Er klar i foråret 2020
• Ruten kommer til at gå forbi Sagnlandet Lejre, Naturpark Åmosen, Brorfelde Observatorium, Nationalpark Skjoldungernes Land, Museums Vestsjællands besøgscentre og Geopark Odsherred, der er Danmarks første UNESCO-certificerede geopark.
• Det meste af ruten ligger fast, men der bliver tilføjet lokale ”sløjfer”, hvor der viser sig at være en interessant lokal oplevelse
• Langs ruten er der shelters, campingpladser og andre muligheder for overnatning
• Det bliver muligt at købe ”pakke-rejser” med for eksempel leje af cykel, bagagetransport, overnatning og rundvisninger
• Særlig fokus på virtuel formidling og involvering af ildsjæle, foreninger og lokalsamfund langs ruten
• Et samarbejde mellem Holbæk, Odsherred, Kalundborg, Lejre og Sorø kommuner samt Museum Vestsjælland, Nationalpark Skjoldungernes Land og de fire oplevelsesområder.
• Arbejdet kan følges på istidsruten.dk