I november 2018 sendte Holbæk Kommune projektansøgninger til Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Den A. P. Møllerske Støttefond. Målet var at skaffe midler til restaurering og indretning af den helt unikke værkstedsbygning på Brorfelde Observatorium. En bygning, som trænger til omfattende restaurering for at bestå.

Ansøgningerne har nu resulteret i flotte donationer på 5 millioner kroner fra hver fond. I alt en bevilling på 10 millioner kroner. Det skaber naturligvis stor glæde i Holbæk Kommune:

“Vi er meget taknemmelige for fondenes uundværlige støtte til at hjælpe os med at udnytte Brorfelde Observatoriums store potentiale. Både som et enestående historisk bygningsværk og som en platform til demokratisering af naturvidenskaben til en bred målgruppe. Og ikke mindst som et sted, der inspirerer børn og unge til at vælge en naturvidenskabelig uddannelsesretning”, siger Borgmester i Holbæk Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen.

Foto: Brorfelde Observatorium.

Også i Udvalget for Kultur og Fritid vækker bevillingerne stor begejstring.

“Brorfelde Observatorium bygger bro mellem naturvidenskab, historie, arkitektur og undervisning. Her er de ikke bange for at forsøge sig med nye formidlingsformer. Vi er glade for, at både Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Den A.P. Møllerske Støttefond støtter op om vores vision: nemlig at gøre observatoriet til ledestjerne inden for oplevelser og læring med afsæt i astronomi, geologi, teknik og natur,” udtaler Ole Hansen, Formand for udvalget for Kultur og Fritid, Holbæk Kommune.

Midlerne skal gå dels til restaureringen af den karakteristiske, fredede bygning og dels til at indrette bygningen. Den får således moderne velkomstfaciliteter for observatoriets gæster, en ny udstilling samt et stort værksted. Her kan gæsterne udvikle deres egne måleinstrumenter og deltage i andre aktiviteter – helt i tråd med bygningens oprindelige funktion. Det er nemlig i samme bygning, der historisk set blev udviklet astronomiske måleinstrumenter og kikkerter til hele verden.

Også på observatoriet bliver nyheden om bevillingen mødt med store smil. Her er man mere end klar til at gå i gang. Indretningen af værkstedet kommer til at tage udgangspunkt i de aspekter, der hjælper os med at se: nemlig vores øjne, lys og spejle.

“Dermed bliver værkstedsbygningen en vigtig ramme og afsæt for et besøg på Brorfelde Observatorium, som skal sikre gæsterne en god oplevelse – og klæde dem godt på til selv at gå opdagelse i geologiens, biologiens og astronomiens verden,” siger Julie K. L. Bouchet, leder af Brorfelde Observatorium.

Det samlede budget for fuld restaurering, udstilling og indretning af værkstedsbygningen er 15,9 millioner kroner. Opdagelsescenteret forventer at kunne åbne Værkstedet for publikum i 2021.

Om Brorfelde Observatorium
Holbæk Kommune har siden 2014 gennemført en succesfuld restaurering af udvalgte bygninger og hele naturområdet på Brorfelde Observatorium. Dette er sket med uundværlig støtte fra flere fonde – ikke mindst A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Den 25. juni 2016 slog Brorfelde Observatorium officielt dørene op som et nyt opdagelsescenter med fokus på astronomi, geologi, teknik og natur. Brorfelde Observatorium er dermed gjort tilgængelig for offentligheden og har indtil videre tiltrukket over 75.000 besøgende. Der tilbydes skoleforløb, lejrskoleaktiviteter, dagsoplevelser, teambuilding, events og en lang række andre naturvidenskabelige aktiviteter, der både følger årets gang og gæsternes ønsker.

Siden åbningen er udviklingen af anlægget fortsat. I februar 2019 åbner en nyrestaureret kuppel med ny udstilling og Danmarks bedste teleskop – fuldfinansieret af donationer fra Lundbeckfonden og Augustinus Fonden. Brorfelde Observatorium er desuden en central partner i arbejdet med Istidsruten, hvor Brorfelde Observatorium etablerer Geologiens Hus, et udendørs geologisk aktivitetsområde samt fire nye stjernekigger-shelters – finansieret af Nordea-fonden. Ligeledes har Brorfelde Observatorium netop modtaget en donation på 4,9 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til indkøb af nye teleskoper, formidlingsstationer samt udvikling af Det virtuelle observatorium.