I efteråret 2020 løb projekt KICK af stablen på EUC Nordvestsjælland. Et samarbejde mellem EUC, Holbæk Kommune, DGI, lokale idrætsforeninger og støttet af Nordea-Fonden. Ideen har været at gøre det sjovere og lettere for eleverne at røre sig og at gøre kommunens mangfoldige foreningsidræt mere synlig. Med projekt KICK er førsteårseleverne på EUC Nordvestsjælland blevet præsenteret for en bred pallette af idrætsaktiviteter. Der har også været fokus på at få mere bevægelse ind i elevernes daglige undervisning. Projektet sluttede i december, og er nu blevet evalueret.
Evalueringen viser, at to tredjedele af førsteårseleverne er blevet præsenteret for aktiviteter, som de ikke tidligere kendte. Desuden siger op mod en tredjedel af eleverne, at de efterfølgende kunne forestille sig at begynde til en aktivitet, de har mødt i KICK.
En af de elever, som har været med i projektet, Nichlas Munkholm, fortæller: ”Jeg synes det har været sjovt at prøve nogle andre idrætsgrene. Det har nok ændret mit syn på de aktiviteter, vi har prøvet, i forhold til det jeg troede, det var.” Nichlas fremhæver boksning og tackle som de sjoveste sportsgrene, ”fordi vi kunne tackle hinanden”.
Holbæk Kommunes rolle i projektet har været at rekruttere et bredt udvalg af foreninger, koordinere projektet og sørge for, at der har været faciliteter, hvor aktiviteterne kunne finde sted.
De unge får øjnene op for mangfoldigheden af tilbud
”Det her er et projekt, som virkelig har fat i noget rigtigt”, siger formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Holbæk Kommune, Ole Hansen. ”Vi har en masse forskellige idrætsforeninger, hver med sit særpræg. Hvis børn og unge ikke lige interesserer sig for de store klassiske idrætter, som f.eks. fodbold eller håndbold, kan de måske tro, at idræt slet ikke er noget for dem. Med projekt KICK kan foreningerne vise de unge, at ”hov, her er faktisk noget idræt, som kunne være noget for mig”. Det er så værdifuldt. Både fordi, vi får nogle af de mere inaktive unge i gang, og fordi foreningerne på den måde får vist, hvad det er, netop deres idræt og deres fællesskab kan,” fortæller han.
Han suppleres af foreningskonsulent fra Kultur og Fritid i Holbæk Kommune, Annette Borch, som har arbejdet med projektet. Hun fortæller, at de deltagende foreninger er rekrutteret ud fra en ambition om at præsentere eleverne for lokalområdets brede udvalg af ”mindre idrætter”. ”Vi ved godt, det er en stor opgave for en lille forening at skulle levere en indsats på det her niveau og i det her omfang. Derfor har det været enestående at opleve den imødekommenhed, samarbejdsvilje og fokus på løsninger, der har været i foreningsmiljøet. Det lover virkelig godt for fremtiden”, siger hun.
Bueskydning, billard og basket skaber kendskab til lokale foreningstilbud
Selve indholdet i projektet, nemlig de idrætsaktiviteter, eleverne har kunne møde, er blevet leveret af følgende idrætsforeninger: Fremad Holbæk, Holbæk Badminton Klub, Holbæk Basket Klub, Billard Clubben Holbæk, Team Bredahl, Lammefjordens Bueskytter, Svinninge Discgolf Forening, Fleche Holbæk Fægteklub, Egebjerg Gymnastikforening, Nordvestsjællands American Football Club, Holbæk Tennis & Padel Klub.
Foreningernes motivation for og forventninger til at være med i projektet har været flere. Dels, at de gerne vil hjælpe inaktive unge til at blive mere aktive. Dels, at de gerne vil etablere et samarbejde med kommunen. Desuden ønsker de selvfølgelig også at skabe mere synlighed omkring deres foreningstilbud.
Blandt de medvirkende foreninger er der stor tilfredshed. Helle Schulz Jørgensen, som er kasserer i Atletikforeningen Fremad Holbæk, fortæller: ”Med KICK er vi kommet tættere på vores kommune. KICK har givet vores forening mulighed for at vise vores idrætsgren frem til nogle unge mennesker. Fremad Holbæk er en atletikforening, som favner bredt både hvad angår medlemmer og sportsdiscipliner – alle kan være med og alle kan finde noget, de er gode til indenfor atletik.”