Sidste weekend i juli åbner en festival for vokalmusik i Holbæk Kommune. Navnet er Theatre of Voices festival, og på programmet er dygtige, internationale gæster.

I weekenden 29.-31. juli inviterer vokalensemblet Theatre of Voices på spændende musikalske oplevelser. Det sker med en festival, der foregår i Skt. Nikolai Kirke i Holbæk, på Kunsthøjskolen i Holbæk samt i Hørby Kirke og på Hørbygaard Gods på Tuse Næs. Programmet spænder bredt fra barokmusik til helt ny musik – og så kan du opleve et værk, der er skrevet specielt til ensemblet og sommerens festival.

Det er komponeret af Nigel Osborne til Theatre of Voices og syriske Rihab Azar, der optræder som solist og spiller det arabiske strengeinstrument oud. Nigel Osborne er både komponist, lærer og hjælpearbejder i krigszoner. Værket hedder The Tree of Life og bruger tekster skrevet af syriske flygtninge.

Rihab Azar er opvokset i Syrien og har til daglig base i London, men hun turnerer over hele verden med forskellige orkestre og ensembler. På trods af sin unge alder har Rihab Azar et imponerende CV og var den første kvindelige oud-spiller, der optrådte med Det Syriske Nationalorkester.

Koncerter, foredrag og film

På festivalen kan der ikke blot opleves koncerter i særlige historiske rammer såsom Skt. Nikolai Kirke og Hørby Kirke, men også historiske vandringer i samarbejde med Holbæk Museum. Lørdagen byder blandt andet på en havevandring og efterfølgende huskoncert på Hørbygaard Gods, hvor man som publikum får en unik mulighed for at komme indenfor på den historiske herregård.

På blandt andet Holbæk Museum ser de frem til festivalen, der kan vise nye muligheder i noget velendt:
”At Holbæk Museum igen i år er en del af festivalen er en stor glæde – vi giver både lørdag og søndag et nyt perspektiv på lokale steder og sætter musikken ind i en ramme. Med dette samarbejde ser vi, hvorledes kulturens forskelligheder kan styrke og forankre en helt særlig festival, som jeg ikke kender lignende af i Danmark”, fortæller Karen Sivebæk Munk fra Holbæk Museum.

Og festivalen er generelt noget, som kan give unikke oplevelser:
”Det bliver helt særligt at komme tæt på så dygtige kunstnere med internationale og tværkulturelle toner. Jeg er sikker på, at der er mange spændende oplevelser at tage med sig ved festivalen – både musikalske, historiske og samtidsaktuelle”, fortæller Ole Hansen, formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Holbæk Kommune.

Søndagen byder på en hel dag på Kulturhøjskolen i Holbæk med filmen Musikken er et monster, foredrag og afslutningskoncert.

Theatre of Voices som Holbæk-ensemble

Vokalensemblet bag festivalen, Theatre of Voices, blev grundlagt af sangeren og dirigenten Paul Hillier i 1990. Ensemblet har mere end 30 udgivelser på CV’et og har blandt andet modtaget en Grammy for albummet Little Match Girl Passion. Theatre of Voices regnes for et verdens førende vokalensembler og fokuserer hovedsageligt på ny musik, men ofte flettet sammen med al slags tidlig musik. Dette afspejler Hilliers livslange forkærlighed til netop disse to ender af det musikalske spektrum.

I 2020 indgik Theatre of Voices og Holbæk Kommune en samarbejdsaftale om at levere vokalmusik med internationalt format til lokalområdet. Det sker med Theatre of Voices Festival, der foregår lokalt, og som med relevante samarbejdspartnere og koncertsteder kan byde publikum indenfor til mere end klassiske koncerter af højeste kvalitet. Festivalen kan nemlig også vække kulturhistorisk nysgerrighed, internationalt udsyn og nye oplevelser i gamle omgivelser.

Theatre of Voices’ vision er at skabe en festival, der bringer vokalmusik af international karakter ud til hele Vestsjælland. En uge hvert år i sensommeren skal hele regionen emme af klassisk vokalmusik. Theatre of Voices Festival støttes af Holbæk Kommune, Statens Kunstfond og flere private danske fonde.

Fakta om festivalen

Tid: 29. til 31. juli 2022 i Holbæk Kommune.
Sted: Foregår i Skt. Nikolai Kirke, Hørby Kirke, på Hørbygaard Gods og Kunsthøjskolen i Holbæk.
Indhold: Koncerter, artists talks, historiske vandringer og filmvisning.
Billetter og tilmelding til gratis arrangementer kan findes på:
www.billetto.dk/users/theatre-of-voices/ – gratis/50/150 kr.
Hjemmeside: www.theatreofvoice.com

Foto: ABW