8 landmænd i Holbæk Kommune har i sommeren og efteråret sidste år fået et gratis omlægningstjek til økologisk produktion. Omlægningstjekkene er gennemført af Økologisk Landsforening.

En efterfølgende undersøgelse, hvor 51 ud af de 88 landmænd deltog, viste, at 60 procent af dem nu overvejer et skifte til økologi indenfor de næste to år. Det er en usædvanlig høj andel i forhold til de tjek, Økologisk Landsforening ellers har foretaget.

”Jeg er rigtig glad for, at omlægningstjekket har sat tankerne i gang hos mange landmænd. Vi har store grønne ambitioner for Holbæk Kommune, men det er jo ikke noget, vi kan løse alene som kommune. Samtidig er der jo meget fokus på nedbringelse af co2 på nationalt plan, og her er det jo rigtigt godt, at landbruget går forrest og ikke lader andre sætte dagsordenen. Derfor hilser jeg også signalerne fra landmændene meget velkommen”, siger John Harpøth, der er formand for Udvalget for Klima og Miljø i Holbæk Kommune.

Udover at sætte overvejelserne i gang hos mange landmænd, viser undersøgelsen også, at 92 procent af landmændene mente, at tjekket havde givet dem væsentlig og brugbar ny viden.

”Vi vil selvfølgelig gerne se nogle omlægninger til økologi, men det er også rigtig positivt, at landmændene generelt har kunnet bruge tjekket til noget. Jeg har en forhåbning om, at vi med den her indsats har sået et frø, der kan spire senere hen”, siger John Harpøth.

Det er ikke et ubetydeligt areal, der kan blive økologisk, hvis landmændene gør alvor af tankerne. Administrationen har anslået, at hvis 60 procent af de deltagende landmænd omlagde vil det svare at 1.697 hektar omlægges til økologisk drift. Det samlede landbrugsareal i Holbæk Kommune i 2019 var på 37.201 hektar.

Omlægningstjekkene er udført i sommeren og efteråret 2020 af Økologisk Landsforening. Tjekkene er gennemført med penge fra Fonden for Økologisk Jordbrug, og Holbæk Kommune har betalt for den efterfølgende analyse af resultaterne.

Kilde

Foto: ABW