I det smukke naturlandskab i Odsherred ligger Lammefjorden, kendt for sine optimale forhold til grøntsagsdyrkning på grund af den unikke jordbund, der oprindeligt var dækket af havvand. I Hørve, nordvest for Holbæk, driver Kristoffer Linderoth sit landbrug, Kildegården, hvor han med ustoppelig passion for kvalitet og respekt for Lammefjordens historie dyrker gulerødder og kartofler.
“De grøntsager, vi fremstiller, er produceret med passion. Vi høster om morgenen, og så er de i butikkerne dagen efter. Kunderne skal kunne smage alle de kræfter, vi lægger i vores arbejde. Jeg håber, at man kan smage både blod, sved og tårer,” fortæller Kristoffer Linderoth.
For den 33-årige landmand er kartofler og gulerødder ikke bare grøntsager. Selvom han producerer over syv millioner poser gulerødder og tre millioner poser kartofler om året på sine 200 hektar med grøntsager, så bliver det gjort med kvalitet for øje. Kristoffer har noget af Europas bedste landbrugsjord til rådighed på Lammefjorden, så han vil gøre sig umage.
“Lammefjorden er unik og er et område på kun 5.500 hektar, som for bare 150 år siden var dækket af vand, inden området blev tørlagt. Fjordbunden er helt forfinet, og derfor er der ikke nogen skarpkantede jordpartikler, som går ind og ridser grøntsagerne. Det vil sige, at grøntsagerne kan holde længere, men også har en helt unik smag,” fortæller Kristoffer, der sammen med sin samarbejdspartner har vundet Lammefjordens Grøntsagslaugs Gran Cru-pris tre år i træk for sin økologiske gulerod af sorten Bolero.
Lammefjordsgulerødder og Lammefjordskartofler blev i 1996 en del af EU’s kvalitetsprogram BGB (beskyttet geografisk betegnelse), som fremmer lokale kvalitetsfødevarer og landbrugsprodukter. EU-mærket er blandt andet blevet givet til andre kendte produkter som parmaskinke, fetaost og bayonneskinke.
Opvokset på Lammefjorden
Kristoffer er uddannet agrarøkonom fra Landbrugsskolen og har i en årrække arbejdet som landmand i Sverige. Det er dog ikke tilfældigt, at Kristoffer Linderoth i 2021 valgte at købe Kildegården til sit landbrug, hvor han også bor med sin hustru og to børn.
“Jeg er født og opvokset på Lammefjorden. Fra Kildegården har jeg blot tre kilometer til min families slægtsgård, som går helt tilbage til min tip-tip-oldefar, og som nu er ejet af mine forældre,” fortæller han.
Det stærke bånd til Lammefjorden har også stor betydning for den måde, Kristoffer driver sit landbrug på.
“Min familie har i århundreder dyrket jorden her på Lammefjorden, og alle nye tiltag, jeg laver, er med respekt for dem, der har dyrket jorden før mig og for miljøet herude. Jeg gør dog altid, hvad der er bedst for forretningen, og jeg er på forkant med de nyeste teknologier på området,” fortæller han.
Banken er samarbejdspartner
Livet som landmand kan været udforende, og derfor kræver det et godt samarbejde med sin bank. Kristoffer Linderoth mener, at hans bank har været ligesom en god samarbejdspartner.
“Sparekassen Sjælland-Fyn har fra starten af været åbne, og jeg har haft den følelse fra start af, at hvis man kan levere resultater, så får man også støtten. Jeg synes, at samarbejdet har fungeret mere som en partner end som en bank,” fortæller han.
Kristoffer Linderoth har hele vejen igennem oplevet, at han har haft en ekstra sparringspartner, der har haft forståelse for hans erhverv.
“Jeg har fra starten af selv lavet de økonomiske beregninger, lagt budgetter og fortalt mine mål. Jeg har vist forretningsplan og vist dem strategien, og det har de taget imod med åbne arme. De har virkelig været lydhøre,” fortæller Kristoffer.
Flere medejere
Kristoffer Linderoth ejer sammen med sin makker, Christian Helset Jørgensen, Arnakke Grøntsager, hvor de hjælper hinanden med deres grøntsagsproduktion. Samarbejdet giver dem begge flere fordele.
“Det er ikke traditionelt, at man er medejer af hinandens landbrug, men det er nok vores mere ungdommelige tilgang til tingene. Vi har fra start af tænkt, at vi hellere vil være to om noget større, end at sidde alene om noget mindre. Med flere medarbejdere og mere socialt samvær er der noget mere swung i det,” fortæller Kristoffer, der på Kildegården har tre fuldtidsansatte og to til tre sæsonarbejdere.
Kristoffer har siden 2016 været medejer af Hestehavegaard ved Ringsted, hvor de har otte ansatte og 1.600 hektar traditionel planteavl.
“Når vi ikke står alene, betyder det, at vi kan fordele medarbejderne imellem os i forhold til, hvor der er noget at lave. Området kræver meget specialproduktion, og det er meget dyre maskiner, vi bruger. Derfor giver det mening at sikre, at maskinerne er i brug så ofte som muligt. Og der kan vi udnytte det maksimale, selvom vi ikke dyrker det samme,” fortæller han.