Siden september 2020 har svindlere snydt danskere for mere end 20 millioner kroner gennem såkaldt investeringssvindel, hvor man narres til at investere i kryptovaluta. Politiet advarer nu danskerne mod svindlen.

Pas godt på, hvis du overvejer at investere pensionsopsparingen eller andre midler i kryptovaluta.

Sådan lyder budskabet fra Politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK), efter at centeret har modtaget en række anmeldelser fra danskere, der er blevet narret af svindlere til at tro, at de investerede i kryptovaluta.

»Vi ser desværre, at nogle af de forurettede lider meget store tab. Det får os nu til at gå ud og opfordre danskerne til at være ekstra opmærksomme og påpasselige, hvis de overvejer at investere i kryptovaluta,« siger politiinspektør Jesper Kracht, der er centerchef i LCIK.

Tab på over 20 millioner kroner

En gennemgang af en række sager på området viser, at der siden september 2020 har været tab på over 20 millioner kroner, og i nogle sager har de forurettede tabt flere millioner kroner.

Svindlen kan se ud på flere forskellige måder, men typisk kommer de forurettede i kontakt med svindlerne via enten annoncer på sociale medier eller andre steder på nettet, eller ved at svindleren henvender sig direkte til den forurettede på e-mail eller telefon.

I flere tilfælde misbruges kendte danskere som blikfang i forsøget på at få en annonce til at virke troværdig, ligesom flere danske medier har fået misbrugt deres navn i svindlen.

Svindlen pågår over lang tid

Svindlen kan foregå over lang tid, og de forurettede bliver løbende fortalt, at investeringen vokser, og svindlerne forsøger ofte at lokke de forurettede til at overføre flere og flere penge. Det samme gælder, hvis man ønsker at hæve sin investering, hvor man ofte også vil blive mødt om et krav om at indbetale et gebyr.

Derfor er det oftest først, når det går op for borgerne, at de ikke kan få pengene ud igen, at de erkender at være blevet narret og anmelder sagen til politiet.

»Desværre kan der gå mange måneder, før det går op for de forurettede, at de er blevet snydt, og at der ikke er tale om en reel investering. Det sker ofte i forbindelse med at man vil hæve investeringen, og så er det for sent,« siger Jesper Kracht.

Politiets opfordring er derfor, at man undersøger området og virksomheden grundigt, inden man overfører penge til nogen, der tilbyder at hjælpe med at investere i kryptovaluta.

»Det bedste råd, vi kan give, er, at være kritisk og undersøge den virksomhed, man tænker at investere igennem, grundigt. Tal med nogen, du stoler på om dine planer, og involver eksempelvis din bankrådgiver eller andre sagkyndige i beslutningen,« fortsætter Jesper Kracht.

Læs mere her

Foto: ABW